Politiekantoor - Zaventem

Beschrijving 

Bouw in DBM-formule van een ultramodern politiekantoor met plaats voor 150 mensen. Door de realisatie van de nieuwbouw beschikt de politie van Zaventem over vijf individuele cellen, een grote collectieve cel met ruimte voor 40 personen en een buitenruimte. Het commissariaat omvat verder een tiental verhoorlokalen, consultatieruimtes en een line-up lokaal. Daarnaast is er een trainingsvleugel met fitnessruimte, een didactisch lokaal met virtuele schietstand en een dojozaal.

De nieuwbouw centraliseert alle diensten en activiteiten van het Zaventemse politiekorps. Alle technische faciliteiten werden afgestemd op efficiënt, hedendaags politiewerk. De focus lag op veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid. Met een E-peil van 49 en een K-peil van 20 ligt het ambitieniveau voor energiezuinigheid bijzonder hoog. Op het dak van het commissariaat liggen 116 zonnepanelen en ook op de overdekte delen van de buitenparking zijn zonnepanelen geplaatst.

Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van geothermische warmtepompen. De toiletten worden doorgespoeld met gefilterd regenwater. In de ondergrondse parking staan twaalf laadpalen. Bovengronds werd een snelle DC laadpaal (120 kW) voorzien, zodat interventievoertuigen tussentijds op 5 à 10 minuten bijgeladen kunnen worden.

Op de plaats waar vroeger het oude commissariaat stond werd na de ingebruikname van het nieuwe kantoor gestart met de bouw van een ondergrondse schietstand en een parking. De schietstand kan trouwens ook gebruikt worden door andere korpsen. Deze tweede fase werd eind december 2021 helemaal afgerond.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Spoorwegstraat, Zaventem, Vlaams Brabant, België
Bouwheer 
Politiezone Zaventem
Eindgebruiker 
Lokale politie Zaventem
Bedrag 
€12.500.000
Architecten 
Arch & Teco
ORG architecten
Studiebureau 
Arch & Teco Engineering, Daidalos Peutz (akoestiek), AB-Solid (veiligheid)
Uitvoeringstermijn
1 jaar 5 maanden
Start werken
07-2019
Einde werken
12-2020