Fietsostrade Antwerpen-Lier - Deurne

Beschrijving 

Op de grens van Boechout en Mortsel werd de langste composietbrug van het land geplaatst. Het is de eerste fietsbrug in glasvezelsterke kunststof en heeft de grootste vrije overspanning van België hebben in zijn soort. Een primeur op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. De brug werd in één stuk geplaatst (5m breed en 30m lang), maar weegt slechts 33 ton. Hijsen werd voorzien met een 400t-mobiele kraan met spanlift.

Composiet heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. De bruggen hebben een levensduur van meer dan honderd jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren. De brug werd gemaakt in het atelier van Composite Structures in Nederland, in opdracht van Janson Bridging. Het hele proces om de fietsbrug te maken, nam slechts twee maanden tijd in beslag. In de nacht van 1 op 2 mei werd de brug in één geheel vervoerd. De brug van ongeveer 30 ton werd door middel van een kraan over de spoorlijn gehesen.

De brug maakt deel uit van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier, om een vlottere maar vooral veiligere route voor fietsers te creëren. Willemen Infra en Franki Construct werkten, in opdracht van de provincie Antwerpen, samen aan de fietsostrade van de luchthaven in Deurne tot in Boechout, een traject van 3,7 kilometer. 

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Gasthuishoeven, Mortsel, Antwerpen, België
Bouwheer 
Provincie Antwerpen
Studiebureau 
Arcadis
Overspanning 
30m
Uitvoeringstermijn
1 jaar 2 maanden
Start werken
09-2018
Einde werken
11-2019