Cultuurcentrum De Factorij en bibliotheek - Zaventem

Beschrijving 

Het cultureel centrum is gebouwd op de oude 'Suchard-site'. De aanwezigheid van de aanpalende academie in haar groene omgeving met prachtige bomen verruimt en voedt de site en maakt er een groen ankerpunt voor het stadscentrum van.

Niet alleen om te voldoen aan de regelgeving met betrekking tot een maximale hoogte van 8 m, maar ook om akoestische redenen werd ervoor gekozen om het theater - met een capaciteit van 800 personen - gedeeltelijk ondergronds te bouwen volgens het 'doos in doos'-principe. Om aan de akoestische eisen te voldoen, bouwde Franki Construct een schelpvormige zaal.

De ondergrondse foyer voorziet in natuurlijk daglicht: het noordelijke daglicht dat naar beneden filtert via de open ruimte langs 'de schelp' is ideaal voor kunstexposities, maar ook voor de hoofdingang van het culturele centrum, de bibliotheek en de cultuurafdeling die zich hier bevinden.

De discrete locatie van de openbare bibliotheek past harmonieus in de omgeving: het 'leunt' tegen de oude overgebleven buitenmuren van de Suchard-fabriek en laat tegelijkertijd ruimte voor dit grote, hellende architectonische ontwerp.

Het centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor de nodige sociale interactie tussen cultuur- en literatuurliefhebbers of voor een ontmoeting met de toevallige voorbijganger die kan genieten van een aantrekkelijk terras.

Het bouwproject is een uitstekend voorbeeld van duurzaam bouwen:

  • Groendaken over de volledige oppervlakte van het dak.
  • Warmteterugwinning via 80 meter diepe geothermische boorputten.
  • Groene omliggende infrastructuur.
  • Witte eco-bitumineuze dakbedekking.
  • Infiltratiebekkens voor regenwater.

Het gebouw kreeg een gouden medaille in de categorie ‘Openbare Werken’ op de Publica Awards 2018.

Categorie: Gebouwen; Publiek, Sport & Ontspanning

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Willem Lambertstraat 10, Zaventem, Vlaams Brabant, België
Bouwheer 
Belfius Bank
Eindgebruiker 
Autonoom Gemeentebedrijf Zaventem
Architecten 
Archiles
EBTCA Architecten
Studiebureau 
StuBeCo
Oppervlakte bovengronds 
8 700m²
Oppervlakte ondergronds 
6 500m²
Start werken
01-2014