Zeedijk Wenduine is klaar voor de zomer

Prev Next

De nieuwe zeedijk in Wenduine werd vrijdag officieel geopend door Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts. De nieuwe dijk moet de kustgemeente beschermen tegen superstormen, zoals de Sinterklaasstorm in 2013. Tijdens de opening werd getoond hoe de keermuren werken.

Aswebo en Franki Construct zijn begin september gestart met de totale renovatie van de zeedijk. Aanleiding van de renovatiewerken was een studie van het masterplan kustveiligheid. Die toonde aan dat Wenduine een van de zwakste schakels was in onze kustbescherming.

Stormmuren

De zeedijk werd volledig afgebroken en volgens een nieuw concept opnieuw opgebouwd. Op het nieuwe en gestabiliseerde dijklichaam werden twee stormmuren geplaatst die overslaande golven moeten tegenhouden. De ene muur helt over in de richting van het strand, de tweede muur kreeg de vorm van een zitbank.

Ruimte voor wandelaars en terrassen

De nieuwe zeedijk is een stuk breder dan de vorige. Hij bestaat uit een rijweg en een wandelgedeelte met ruimte voor terrassen. Daarnaast werd de rotonde vernieuwd en versterkt. Daar prijken een nieuw windscherm, een podium en een nieuwe verharding met een petanquebaan, een sportterrein en een skatepark. Er zijn ook wandelbruggen naar het strand.

Tijdens de Dag van de Toerist op 5 juli staan op de nieuwe zeedijk in Wenduine in samenwerking met de handelaars tal van festiviteiten gepland. “Deze mooie realisatie mag gevierd worden”, zegt een tevreden burgemeester Peter Breemersch.

22 juni, 2015 - 09:45