Cosimco gaat Belgische ambassade bouwen in Rabat

Prev Next

Cosimco heeft de opdracht binnengehaald voor de bouw van de Belgische ambassade in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De ambassade is een architecturaal pareltje van de hand van A2M en Still Architects en technisch een primeur. Het gebouw zal het label BREEAM Excellent dragen en wordt bovendien het allereerste energieneutraal gebouw in Noord-Afrika. Voor Willemen Groep is het na de ambassade in het Congolese Kinshasa al de tweede ambassade die het mag bouwen op Afrikaanse bodem.

Sinds enkele jaren zet Cosimco zijn eerste stappen op de exportmarkt. “In de groep worden alle bedrijven aangemoedigd om werk te maken van hun expansie. Groeien op de Belgische markt is voor een specialist in bedrijfsgebouwen moeilijk”, zegt Patrick Dua in de krant De Tijd. De algemeen directeur van Cosimco zag vier jaar geleden na een geslaagde handelsmissie van Flanders Investment Trade in Marokko een ideale groeipool. “Het is vrij nabij, heeft een stabiel politiek klimaat, Frans is er de voertaal en er is een groeiende economische activiteit. Je vindt er ook goed opgeleide mensen die al voor Europese bedrijven hebben gewerkt."

Vandaag heeft Cosimco met Cosimco Maroc een eigen filiaal in Casablanca, met een eigen Marokkaanse directie en een vijftal ingenieurs. Het eerste contract van Cosimco in Marokko was het neerzetten van twee industriële gebouwen voor havenbedrijf TMPA in de haven van Tanger. Ook in Tanger werd vorig jaar gestart met de bouw van een centrale voor Danone. Daarnaast werkt Cosimco samen met Aswebo, Aannemingen Van Wellen en Franki Construct aan de bouw van een containerterminal voor APM Terminals in Tanger.

Het contract in Rabat is voor Cosimco en Willemen Groep een visitekaartje voor de uitbouw van de activiteiten in Marokko en Afrika. De komende jaren wil Cosimco voortdoen in België én groeien op de Marokkaanse markt. Cosimco zag op basis van voorlopige cijfers zijn omzet groeien van 42 miljoen euro in 2015 naar 68 miljoen euro in 2016, een toename van 50 procent. De sterke omzetstijging is een gevolg van meerdere grotere logistieke opdrachten. Marokko was in 2016 goed voor ongeveer 10 procent van de omzet. Op termijn moet dat aandeel stijgen tot 20 à 25 procent.

 

10 maart, 2017 - 09:45

Cosimco Maroc treedt in Marokko op als algemene aannemer, met de klemtoon op industriële bouw.

Cosimco is gespecialiseerd in huisvesting voor bedrijven, utiliteitsbouw en collectieve huisvesting en behoort sinds 2005 tot de Willemen Groep.