Collectif Faire-Part wint de 4e Cedric Willemen Award

Prev Next

Met “Speech for a melting statue” heeft het Belgo-Congolese filmcollectief Faire-Part de Cedric Willemen Award gewonnen. Die werd op woensdag 11 oktober in het Mechelse kunstencentrum nona uitgereikt. In hun werk vertellen ze verhalen over Brussel, Kinshasa en de complexe relatie tussen beide. Het ensemble wint een geldprijs van 2.500 euro. De Cedric Willemen Award ontstond in 2015 naar aanleiding van het overlijden van de jonge filmstudent Cedric Willemen.

Het idee om een award uit te reiken aan een jonge beloftevolle filmmaker kreeg in 2015 samen met nOna en de Contour Biënnale vorm. Cedric vormde daarbij de schakel. Hij was gepassioneerd door film en studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. Zijn passie en enthousiasme vielen er al snel op. Door zijn docenten werd Cedric als erg beloftevol omschreven. Maar dan sloeg het noodlot toe: Cedric overleed in 2015 op amper 21-jarige leeftijd.

Belgo-Congolees

Collectif Faire-part is een ensemble van Belgische en Congolese filmmakers, bestaande uit Anne Reijniers (1992, België), Paul Shemisi (1988, DR Congo), Nizir Saleh (1987, DR Congo) en Rob Jacobs (1989, België). Verhalen uit Brussel en Kinshasa staan centraal in hun werk, met als extra pigment de nauwe maar soms moeilijke relatie door het koloniale verleden. De complexe samenwerking van de groep, opgericht in 2016, is altijd een belangrijke lens geweest waardoor ze de wereld proberen te begrijpen.

Speech for a melting statue

Speech for a melting statue is een film over de onlosmakelijke band tussen heden, verleden en toekomst. In juni 2020 gingen duizenden mensen in Brussel de straat op om zich te verzetten tegen politiegeweld en institutioneel racisme, in solidariteit met Black Lives Matter. De betogers slaagden er bijna in het standbeeld van Koning Leopold II omver te werpen. Een optimistische dichteres is al bezig met het schrijven van de toespraak die ze zal houden op de dag dat het standbeeld wordt verwijderd. In de voice-over declameert dichteres Marie Paule Mugeni haar plechtige tekst alsof de officiële verwijdering van het koloniale standbeeld in Brussel de volgende dag zou plaatsvinden. De gebruikte beelden zijn archiefbeelden van koloniale monumenten die uit het straatbeeld verdwijnen en aankomen in een museum in Kinshasa.

De jury bestond uit Patrick en Hilde Willemen (ouders Cedric Willemen), Bram Willemen (communicatie Willemen Groep), Andrea Cinel (coördinator Contour Biennale, verbonden aan kunstencentrum nona), Anouk De Clercq en Herman Asselberghs (leden van Auguste Orts - curator van de biënnale), Sofia Dati (programmator visuele en audiovisuele kunsten Beursschouwburg) en Eva Giolo (winnaar Cedric Willemen Award 2019). De andere genomineerden voor de Cedric Willemen Award 2023 waren Mischa Dols en Erien Withouck met respectievelijk ONLINE BODIES en On Wind Knots.

Kansen voor jong talent

De winnaar van de Cedric Willemen Award krijgt een geldprijs van 2.500 euro voor de ontwikkeling van nieuw werk en krijgt begeleiding vanuit nona. Op die manier wil Willemen Groep jonge en beloftevolle Belgische videokunstenaars de kans geven om zich verder te ontplooien. Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric, zijn talent en de persoon die hij was, levend te houden. In 2015 werd de award voor het eerst uitgereikt aan Nástio Mosquito. In 2017 won Christina Stuhlberger met de kortfilm Malapascua en in 2019 sleepte Eva Giolo de award in de wacht met A Tongue called mother.

12 oktober, 2023 - 11:00

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

Willemen Real Estate is de afdeling projectontwikkeling binnen de Willemen Groep.

Cosimco is gespecialiseerd in huisvesting voor bedrijven, utiliteitsbouw en collectieve huisvesting en behoort sinds 2005 tot de Willemen Groep.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.