Johan Willemen: ‘We moeten drie keer meer renoveren dan vandaag’

Prev Next

De Tijd brengt vandaag een paginagroot interview met Johan Willemen. In ‘Wereldspelers, hoe Belgische bedrijven de wereld veroveren’ heeft de voorzitter van Willemen Groep het over een bouwsector die moet innoveren om de klimaatopwarming af te remmen en ook: "De renovatiegraad moet stijgen van 1 procent vandaag naar 2,5 à 3 procent als we de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 willen halen".

“Veel mensen denken dat de bouwsector 3D is: dirty, difficult and dangerous. Ze beseffen niet hoeveel innovatie er elke dag in onze sector is”, zegt Johan Willemen, die ook voorzitter is van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Met zijn onderzoek, innovatie en informatieverspreiding draagt het WTCB bij aan kwaliteits- en productiviteitsverbetering in de bouwsector.

“De bouwsector is een ‘stille innovator’”, zegt Willemen. “Aan de buitenkant zien gebouwen er nog steeds hetzelfde uit, maar verborgen voor het oog zijn er performante isolatiematerialen, hoogrendementsglas, intelligente verwarmingssystemen met zonneboilers,…. Burgers en bedrijven voelen die grotere kwaliteit niet alleen in aangenamere en gezondere gebouwen, maar ook in hun portefeuille en leefomgeving. In de EU zijn gebouwen namelijk goed voor zo’n 40 procent van het energieverbruik, en 36 procent van de broeikasemissies. De bouwsector kan en moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in het kader van de klimaatopwarming.”

Het hele interview lees je hier.

Bron: De Tijd, 5 november 2016
 

5 Novembre, 2016 - 10:00