Aswebo legt fietspad aan met Groen Beton

Prev Next

Aswebo en Wegenbouw De Brabandere werken voor de aanleg van het nieuwe fietspad langs de N35-N364 in Diksmuide met milieuvriendelijk beton. Het kalksteenslag in het betonmengsel werd voor de helft vervangen door gerecycleerde betongranulaten. Deze granulaten hebben als voordeel dat er geen bijkomende belasting van natuurlijke bronnen is en er is minder transport nodig, dus minder CO2-uitstoot. De productie van het beton wordt verzorgd door De Brabandere, Aswebo voert de werken uit.

Het nieuwe mengsel kreeg de naam Groen Beton en wordt het beton van de toekomst genoemd. Aswebo en De Brabandere zijn lid van Groen Beton Vert (GBV), een vzw met als doel het promoten en ontwikkelen van dit milieuvriendelijke beton. Voorafgaand aan deze opdracht werden verschillende proeven uitgevoerd en voorgelegd aan het bestuur van GBV. Na een grondige studie en analyse door onder meer het WTCB en het OCW, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Diksmuide het licht op groen gezet. Gisteren hebben beide firma's in aanwezigheid van minister van Openbare Werken Hilde Crevits het eerste element gegoten.

Begin deze maand haalde Aswebo een opdracht binnen als 'groenste' aannemer. Aswebo mag werken uitvoeren aan de N171 in Kontich omdat het tijdens de werkzaamheden de laagste CO2-uitstoot zal hebben. Een primeur in Vlaanderen.

20 Mai, 2014 - 09:45