WZC Het Hof - Sint-Niklaas

Beschrijving 

Willemen Construct renoveerde het bestaande WZC en realiseerde een nieuwbouw aan het huidige gebouw. Na deze grondige herconditionering en modernisering is het gebouw klaar voor de toekomst.

Het woonzorgcentrum in het centrum van Sint-Niklaas dateert van 1983 en kon een grondige renovatie gebruiken. Willemen Construct realiseerde dit project in een Engineering & Build-formule ism studiebureau BEC en naar een ontwerp van DETOO Architects. Tijdens de werken bleef het WZC in gebruik. Om de hinder voor de bewoners en personeel te beperken, werden de werken uitgevoerd in 4 fases.

De focus bij de renovatie van het WZC lag op het moderniseren en herconditioneren van het gebouw. Om de kamers aan te passen aan de nieuwe vierkante meternorm, werd het aantal kamers teruggebracht van 174 naar 120. In het 7.000 m² grote gebouw werden ook een cafetaria, gemeenschappelijke delen, kantoren, een kiné- en ergoruimte, een vergaderzaal en het onthaal voorzien. In de nieuwbouw van vijf bouwlagen bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes en leefruimtes voor de bewoners en hun bezoekers.

Energetische renovatie

Een tweede belangrijk aandachtspunt bij de modernisering, was een grondige energetische renovatie. De bestaande stookplaats bleef behouden aangezien hier nog een recente verwarmingsinstallatie  aanwezig was. We hebben dit systeem aangevuld met een lucht-luchtwarmtepomp gevoed door PV-panelen voor het koelen en verwarmen van de leefruimtes van het nieuwbouwvolume. Verder kozen we vanuit energetisch oogpunt voor houtskeletbouwwanden voor de afwerking van het nieuwbouwvolume, kreeg het volledige gebouw nieuw, performant buitenschrijnwerk, werd het dak vernieuwd en beter geïsoleerd en werd een ventilatieconcept geïntegreerd. De verlichting werd ingeruild voor zuinige led-verlichting. Nog vanuit duurzaamheidsoogpunt passen we nu regenwaterrecuperatie toe voor de toiletspoeling.

Ook tijdens de werffase was er de nodige aandacht voor duurzaamheid. Zo gebruikten we werfketen met doorgedreven isolatie, LED-verlichting en aanwezigheidsdetectie. De werf draaide volledig op 100% groene stroom en het hout voor de bekisting was 100% FSC-gelabeld.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

Nieuws

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Hofstraat 134, Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Woonzorg Samen Ouder
Bedrag 
€10.600.000
Architecten 
DETOO Architects
Studiebureau 
BEC
Uitvoeringstermijn
2 jaar 2 maanden
Start werken
09-2020
Einde werken
11-2022