CLI - Charleroi

Beschrijving 

Vlak bij het station van Charleroi bouwde Franki een nieuw logistiek infrastructuurcentrum. Het deed dat in opdracht van Infrabel.

Het gebouw bestaat uit twee verschillende vleugels: een technisch gedeelte met een onderhoudswerkplaats, een opslagzone en lokalen die nodig zijn voor de gebruikers van deze diensten (o.a. douches, kleedruimten) en een tweede zone boven de eerste die bestaat uit kantoren voor de werknemers van Infrabel.

De structuur van het gebouw dat in totaal voor 3.400 m² aan kantoorruimtes en voor 3.000 m² aan hallen telt, bestaat voornamelijk uit beton. In de technische zone lijkt de structuur op een industriële structuur, met prefabkolommen die liggers van voorgespannen prefab betonelementen ondersteunen. In dezelfde zone is ook een brugkraan geïnstalleerd. In de opslagruimten bestaat de vloerplaat uit een funderingsplaat die op funderingspalen rust. De kantoren werden opgebouwd met prefabelementen, met onder meer voorgespannen welfsels voor de vloeren. Sommige daarvan hebben een grote overspanningslengte van 13 meter.

Specifiek voor dit project is de aanwezigheid van een groot gemetseld rioolstelsel onder het gebouw. Om het gebouw volledig los te zetten van dat stelsel, werd de volledige structuur zo ontworpen dat ze het rioolstelsel overbrugt. Dit door gebruik te maken van een muur van tangenspalen die niet alleen dienst doen als fundering voor de verticale lasten van het gebouw, maar die ook een schorende functie kunnen vervullen bij het verval van het rioolstelsel.

Categorie: Gebouwen; Industriebouw & logistiek, Kantoren

Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Rue Cambier Dupret, Charleroi, Hainaut, België
Bouwheer 
Infrabel
Architecten 
EUROGARE
Studiebureau 
Bureau Greisch
Uitvoeringstermijn
2 jaar 11 maanden
Start werken
03-2016
Einde werken
02-2019