Bergwijkbrug - Merelbeke

Beschrijving 

De ruim 100 meter lange nieuwe Bergwijkbrug in Merelbeke is eind 2021 in gebruik genomen. Ze voldoet aan alle noden van deze tijd, zorgt voor een veiligere en vlottere verkeersafwikkeling en met een hogere doorvaarthoogte garandeert ze bovendien vlot scheepvaartverkeer op de Ringvaart.

De werkzaamheden voor deze brug met drie rijvakken en een composieten fietspad in uitkraging gingen in de zomer van 2020 van start. Om de hinder te beperken, werd de nieuwe brug naast de oude brug gebouwd. Na de afbraak van de 60 jaar oude brug in januari, kon de nieuwe brug tijdens het bouwverlof in juli naar haar definitieve plaats worden geschoven.

Tegelijk kregen de oevers van de Ringvaart een grondige renovatie. Beide ingrepen maken dat de Ringvaart nu toegankelijk is voor moderne schepen met drie containerlagen. Deze extra troeven maken van de vaarweg een nog aantrekkelijker alternatief voor het transport over de weg. De brug is bovendien een belangrijke schakel in de fietssnelweg F40, de grote fietsring rond Gent. De drukke omgeving met veel verkeer en de beperkte beschikbare ruimte maakten deze werf extra complex.

 

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Fraterstraat , Merelbeke, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
De Vlaamse Waterweg, AWV Oost-Vlaanderen, Gemeente Merelbeke
Tijdelijke handelsvennootschap 
Herbosch-Kiere
Uitvoeringstermijn
1 jaar 4 maanden
Start werken
08-2020
Einde werken
12-2021