Willemen Infra bouwt mee aan grootste windmolenpark aan land

Prev Next

De haven van Zeebrugge krijgt het grootste windmolenpark op één site aan land in Vlaanderen. Op het domein van International Car Operators (ICO) komen 11 windturbines te staan, die samen een vermogen hebben van 44 megawatt of het gemiddelde verbruik van 30.000 gezinnen. Willemen Infra staat onder meer in voor de realisatie van de funderingssokkels van de windmolens.

Het nieuwe windmolenpark is een samenwerking tussen ICO, Port of Zeebrugge en ENGIE. De 11 windturbines zullen vanaf de tweede helft van 2020 groene energie leveren aan gebouwen en gezinnen in de buurt, aan ICO zelf en aan schepen die aanmeren in de haven. De stroom zal ook worden gebruikt om de 100.000 elektrische wagens die elk jaar per schip in de haven arriveren, op te laden. De energie die het windmolenpark zal produceren bedraagt maar liefst 110 GWh. Bovendien houdt het park ook 50.000 ton CO2 uit de lucht.

Willemen Infra is in oktober gestart met de bouw van de funderingssokkels voor de 11 windmolens. Allereerst werd de bouwplaats bouwrijp gemaakt door de bestaande asfaltverharding deels op te breken. Vervolgens werden per windturbine 28 funderingspalen van 15 tot 19 meter geheid. Op dit moment worden de bouwputten uitgegraven en voorzien van wachtbuizen en een werkvloer. Tegelijkertijd worden de ankerkooien aangebracht en de funderingssokkels gewapend.

Begin december wordt gestart met het bekisten en betonneren van de sokkels met 490 m³ beton per sokkel. Daarna zal de bouwput opnieuw worden aangevuld en worden de kraanplatforms afgewerkt, zodat de windmolens kunnen worden gemonteerd. In maart moeten de funderingswerken klaar zijn. Als laatste stap zal Willemen Infra de verhardingen in de oorspronkelijke staat herstellen.

Bekijk de reportage van FOCUS|WTV

 

27 november, 2019 - 16:30

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.