Willemen Groep en Jan De Nul aangesteld voor de metamorfose van kruispunt A12 in Londerzeel

‹ Prev Next ›

Agentschap Wegen en Verkeer heeft TM ViA12, een consortium van Willemen Groep (Willemen Infra en Franki Construct) en Jan De Nul, aangesteld om het kruispunt Londerzeel-Zuid aan de A12 opnieuw aan te leggen. Het kruispunt vlak bij het centrum van Londerzeel krijgt conflictvrije oversteekplaatsen dankzij de ingraving van de A12 en de aanleg van bruggen. Dit zorgt voor vlotter en veiliger verkeer.

In het voorjaar van 2026 start TM ViA12, een consortium van Jan De Nul en Willemen, met de heraanleg van het kruispunt Londerzeel-Zuid. Momenteel kruist het lokale verkeer de snelweg, wat de doorstroming belemmert en de veiligheid van vooral voetgangers en fietsers in gevaar brengt. Voor automobilisten is het ook uitkijken, zelfs na de ingrepen voor veiligere afslagbewegingen van enkele jaren geleden. De aannemer maakt dit kruispunt klaar voor de toekomst door een tunnel aan te leggen voor de geplande sneltram tussen Willebroek en Brussel.

Een veilige oplossing voor het knooppunt Londerzeel-Zuid.
De A12 zelf wordt ingegraven en komt lager te liggen, met aan de ene kant een ondergrondse tunnel voor de geplande sneltram en aan de andere kant een fietssnelweg. Hierboven bouwt het consortium ViA12 twee bruggen. Fietsers en voetgangers krijgen een veilige en comfortabele oversteek via een aparte brug die aansluit op de fietssnelweg. De andere brug over de snelweg wordt een conflictvrije verbinding voor lokaal verkeer tussen Londerzeel en Westrode.

De huidige verkeerslichten van Londerzeel-Zuid zullen verdwijnen, dankzij de aanleg van op- en afritten. Zowel het doorgaand verkeer op de A12 als het lokale verkeer zal vlotter doorstromen. Tijdens de werken zetten de aannemers in op minder hinder voor het verkeer, in samenwerking met de lokale stakeholders.

Beter waterbeheer
De werken zorgen voor extra ruimte voor bufferbekkens en verbeteren de verbindingsgrachten, zodat meer water kan worden opgevangen en kan infiltreren. Dankzij verbeteringen in het ontwerp is het actief afvoeren van oppervlaktewater zo veel mogelijk beperkt. Hierdoor verkleinen we de eventuele risico’s voor buurtbewoners en de omliggende natuurgebieden.

Publiek-private samenwerking
Dit project is een Publiek-Private Samenwerking waarbij de TM ViA12 de werken zal voorbereiden, financieren en uitvoeren. Ook het onderhoud van de afgewerkte infrastructuur is voor 30 jaar in handen van het consortium. De aanpak van het knelpunt Londerzeel-Zuid is een eerste belangrijk deelproject in de omvorming van de A12 Boom-Brussel tot een volwaardige autosnelweg.

23 augustus, 2024 - 14:45

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.