Bouw tramstelplaats Marconi schiet goed op

Prev Next

De THV Franki Construct – Kumpen is gestart met de aanleg van de spoorinfrastructuur voor de stelplaats Marconi in Ukkel. Ook de plaatsing van de staalstructuur is in volle uitvoering. De ruwbouw van het administratief gebouw is zelfs al klaar.

In september vorig jaar startten Franki Construct en Kumpen in opdracht van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB met de bouw van een tramdepot ten zuiden van Brussel. De stelplaats, die de naam Marconi kreeg, wordt opgetrokken op een terrein dat grotendeels op grondgebied Ukkel ligt en een stukje op Vorst. Het terrein grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeente Drogenbos en is 3,7 hectare groot. Daarvan wordt 2,3 hectare overdekt. De nieuwe stelplaats zal 75 trams van het type 3000 en 4000 kunnen stallen.

Ook de bouw van het onderhoudsatelier vordert vlot. De betonstructuren zijn klaar en de gerelateerde spoorwerken kunnen aanvatten in september. Het atelier zal 10 trams tegelijk kunnen opvangen. Het aanpalende administratief gebouw staat al helemaal in de ruwbouw.

Wat de buitenaanleg betreft, zijn de rioleringswerken en trekputten bestemd voor bekabeling in volle uitvoering. Ook de spoorwerken die hiermee verband houden, worden momenteel uitgevoerd.

Het project kadert in het Europees project TramStore21, waar ook de steden Rotterdam, Dijon en Blackpool aan deelnemen. Het project kan op Europese steun rekenen en stelt als doel de duurzaamheid van stedelijke infrastructuur met respect voor het leefmilieu te bevorderen. Zo zijn de bouwmaterialen in harmonie met de groene omgeving en wordt bij de bouw veel aandacht besteed aan energiebeheer, waterafval en onderhoud van de gebouwen.

Franki Construct en Kumpen hebben op dezelfde site samen ook het voorlopige openluchtdepot langsheen de Ruisbroeksesteenweg gebouwd. Deze voorlopige stelplaats is inmiddels in gebruik en kan 28 trams herbergen.

23 augustus, 2016 - 14:30