Werken aan metrostation Toots Thielemans zijn gestart

Prev Next

In Brussel werd in aanwezigheid van Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt en de CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs, officieel het startsein gegeven voor de bouw van het toekomstige metrostation Toots Thielemans. Franki Construct zal de komende acht jaar meewerken aan het eerste deel van de nieuwe Brusselse metrolijn 3 tussen het Noordstation en Albert in Vorst.

Naast de bouw van het metrostation Toots Thielemans omvat het contract ook de bouw van twee tunnelelementen voor metrolijn 3 en de uitbreiding en renovatie van het tramstation Lemonnier. De verschillende werflocaties bevinden zich tussen het station Brussel-Zuid en de Anneessenswijk in het hart van de Belgische hoofdstad. De werken worden gefaseerd uitgevoerd door T. M. Toots, een joint venture tussen Franki Construct, BESIX en Jan De Nul.

In september gingen de werken aan de tunnels en het metrostation Toots Thielemans van start om tegen 2025 de nieuwe metro in dienst te stellen. De werken aan het tramstation Lemonnier volgen aansluitend tussen 2025 en 2028. Het project heeft een totale waarde van net geen 175 miljoen euro.

Minder-hinderplan

De werken gebeuren zowel boven- als ondergronds, in een dichtbevolkt gebied met veel winkels. T.M. Toots werkt om die reden samen met de MIVB, het Brussels Gewest, de Stad Brussel en de gemeente Sint-Gillis volgens een uitgebreid minder-hinderplan waarbij rekening gehouden wordt met omwonenden en handelaars uit de buurt. Zo worden werkmethodes gebruikt die minder lawaai en trillingen veroorzaken, zal de ingenomen opslag- en werkruimte tot het absolute minimum beperkt blijven en zal er een nieuwe rotonde worden aangelegd om het verkeer op de Kleine Ring om te leiden. Dat enkele handelaars in september een nieuw en tijdelijk onderkomen kregen in het net ingehuldigde ‘Stalingrad Village’ maakt ook deel uit van dat minder-hinderplan.

Een hart voor klimaat en maatschappij

T. M. Toots zal zich tijdens het project engageren om in nauwe samenwerking met de MIVB kansarmen en mensen met een handicap stages en opleidingen aan te bieden en te werk te stellen. Bovendien zal de tijdelijke maatschappij voor specifieke taken zoals buitenafwerking, metselwerk, vloerbedekking en verfwerk een beroep doen op Brusselse werkzoekenden in het kader van lokale integratieprojecten.

Daarnaast zal T. M. Toots ook actief inzetten op een verlaging én tegelijk uitgebreide monitoring van de CO2-voetafdruk van de werken.

Bekijk de video

 

30 oktober, 2020 - 11:00

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.