Wereldwaterdag: Willemen Groep steunt project in Congo

Prev Next

Het is vandaag wereldwaterdag. Drinkwater is een basisrecht. En toch hebben miljoenen mensen geen toegang tot zuiver water. Daarom steunt Willemen Groep een project in Oost-Congo dat er voor moet zorgen dat tegen 2018 10.000 mensen meer toegang hebben tot drinkbaar water en 1.000 leerlingen gebruik kunnen maken van hygiënisch sanitair.

Maar liefst vier miljard mensen worden elk jaar voor minstens één maand getroffen door waterschaarste, wereldwijd hebben meer dan 660 miljoen mensen geen toegang tot zuiver water en meer dan twee miljard mensen beschikken niet over een toilet. Deze cijfers zijn hallucinant. Daarom roept Wereldwaterdag iedereen op om op 22 maart acties te ondernemen en zo geld in te zamelen. Het doel? Tegen 2030 veilig en betaalbaar drinkbaar water voor iedereen, net als gepaste en degelijke sanitaire voorzieningen.

Willemen Groep is, via Ondernemers voor Ondernemers, partner van Protos en steunt de acties die deze ngo onderneemt om een aantal landen te voorzien in een beter waterbeheer. CEO Tom Willemen: “Als maatschappelijk geëngageerde bouwgroep vinden we het onze plicht om een steentje bij te dragen. Tot vorig jaar leverden we financiële steun aan een project in Mali, sinds dit jaar doen we hetzelfde voor de Oost-Congolese provincie Ituri. Daar staat onder meer de bouw van 10 nieuwe waterkiosken op het programma. En die kiosken zijn nodig, want slechts 29 procent van de inwoners heeft er toegang tot drinkbaar water. Het vertaalt zich in tal van besmettingen en hoge cijfers op vlak van kindersterfte. We kozen voor het project in Ituri omwille van onze link met Congo. In de hoofdstad Kinshasa leggen we intussen de laatste hand aan de bouw van de nieuwe Belgische ambassade, het allereerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.”

Protos werkt al meer dan 30 jaar samen met de Congolese partner CIDRI aan de uitbouw van drinkwater- en sanitaire voorzieningen in Ituri. In die tijd werden 13 drinkwatersystemen aangelegd die een half miljoen mensen van water voorzien. Dat is nog steeds slechts 1 op 9 mensen in Ituri. Protos en CIDRI houden de infrastructuur draaiende, maar er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

Lees op de website van ngo Protos meer over het project in Ituri.
Je kan ook zelf steunen via deze link.
 

22 maart, 2017 - 12:00