[VIDEO] Sluis in Sint-Baafs-Vijve is helemaal klaar

Prev Next

Alle werken voor de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve zijn helemaal afgerond. De sluis zelf werd al in de zomer van 2020 in gebruik genomen, waarna de tweede fase van het project van start kon gaan: de bouw van een kofferdam haaks op de Leie, een kaaimuur op rechteroever en de afbraak van de oude sluis. Ook die werken zijn nu klaar.

In het kader van het grootscheepse binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen bouwde Franki Construct samen met Artes Depret voor De Vlaamse Waterweg een gloednieuwe sluis op de Leie in Sint-Baafs-Vijve. De sluis is 16 meter breed en kan grote vaartuigen aan met een lengte tot 190 meter en een breedte van 11,40 meter. Halfweg is er een extra sluisdeur. Daardoor kan ze ook dienst doen als kleinere sluis en kunnen kleinere schepen sneller geschut worden.

De nieuwe sluis werd niet gebouwd op dezelfde plaats als de oude sluis, maar wel in de onmiddellijke omgeving. Zo kon de bestaande sluis zo lang mogelijk in gebruik blijven en was er nauwelijks hinder voor de scheepvaart. Allereerst moest er een nieuwe kaaimuur gebouwd worden, die de toegang tot de bestaande sluis verbreedde en de toegankelijkheid van de huidige sluis ook tijdens de werken garandeerde.

Bekijk de video

 

1 juli, 2021 - 10:00

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.