[VIDEO] Bergwijkbrug schuift naar haar definitieve locatie

Prev Next

Vorige maand werd de nieuwe Bergwijkbrug over de Ringvaart in Merelbeke naar haar definitieve locatie geschoven en daar door Franki Construct vakkundig op haar plaats gelegd. Nu is ook de video die dit huzarenwerk in beeld brengt, klaar.

De ruim 60 jaar oude Bergwijkbrug was aan vervanging toe. Ze voldeed niet meer aan de noden van deze tijd, was een flessenhals geworden die leidde tot stilstaand verkeer op de Fraterstraat en de Guldensporenlaan en was onveilig voor voetgangers en fietsers. Bovendien vormde de beperkte doorvaarthoogte van de brug ook een belemmering voor vlot scheepvaartverkeer op de Ringvaart. De Vlaamse Waterweg gaf Franki Construct en Herbosch-Kiere in 2020 de opdracht om werk te maken van een volledig nieuwe brug met drie rijvakken en een composieten fietspad in uitkraging.

Om de hinder te beperken is de nieuwe brug eerst volledig naast de oude brug gebouwd. Na de afbraak van de oude brug in januari kon de nieuwe brug naar haar definitieve plaats 35 meter verderop worden ‘geschoven’. Eerst werd ze opgevijzeld zodat ze los kwam van de ondersteuning. Daarna is ze over ‘glijbanen’ naar de nieuwe pijlers en landhoofden gesleept. De drukke omgeving met veel verkeer en de beperkte beschikbare ruimte maken deze werf extra complex. De nieuwe brug op haar definitieve plaats leggen was geen evidentie met een bruglengte van ruim 100 meter en een brugbreedte van 19,5 meter.

Nu deze horde genomen is, kan de laatste rechte lijn naar oplevering worden ingezet. Franki Construct staat immers ook in voor de verbreding van de Guldensporenlaan, de aansluiting van de wegenis op de nieuwe brug en het verlengen van de huidige fietssnelweg rond Gent.

Herbekijk de schuifoperatie hier.

 

24 augustus, 2021 - 10:15

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.