[TIMELAPSE] Nieuwe fietstunnel succesvol onder treinsporen geschoven

Prev Next

Afgelopen weekend werd in Oudegem een nieuwe fietstunnel onder de spoorlijn Gent-Dendermonde-Mechelen geschoven. De tunnel sluit aan op de fietssnelweg tussen Gent en Dendermonde en zorgt voor een veilige doorsteek voor fietsers richting Gent en Aalst. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, werd zowel overdag als ’s nachts gewerkt.

Infrabel en de provincie Oost-Vlaanderen investeren samen in de nieuwe tunnel en ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) steunt het project. De realisatie past in de strategie van Infrabel om overwegen te sluiten. Om deze uitzonderlijke werkzaamheden te kunnen uitvoeren, werden de sporen tijdelijk weggehaald. Daardoor was er vorig weekend geen treinverkeer mogelijk tussen Dendermonde en Schellebelle.

Willemen Infra startte in februari met de voorbereidende werken, waarna de tunnelkoker ter plaatse werd gebouwd. Vrijdagnacht werden de sporen weggehaald, zaterdagmiddag werd de tunnel met een schuifoperatie naar zijn plaats versleept. Allereerst werd de zone uitgegraven en voerden vijf opliggers 350 m³ gestabiliseerde steenslag aan vanuit een tijdelijke centrale in Aalst. De constructie weegt maar liefst 180 ton. Alles samen dus een echte huzarenklus. "Om de strikte planning te kunnen naleven, werd een gedetailleerd draaiboek opgemaakt. Samen met een juiste inzet van materieel en ervaren eigen personeel konden we de werken kwaliteitsvol en in een korte tijdspanne uitvoeren", zegt projectleider Yves Henderick. "De werfleiding wil iedereen die in deze operatie betrokken was uitdrukkelijk bedanken. Niet in het minst onze eigen mensen en onderaannemers die een pluim verdienen voor hun professionaliteit en tomeloze inzet."

Voor de spooroverweg in de Hofstraat definitief dichtgaat, wordt de Berkestraat nog verbreed en rechtgetrokken. De tunnel ligt een paar honderd meter verder dan de huidige spoorwegovergang. Tegen het najaar moet de aansluiting van de tunnel op de fietspaden klaar zijn.

 

 

15 april, 2019 - 14:15

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.