[VIDEO] Nieuwe brug A11 is klaar om geplaatst te worden

Prev Next

De eerste van twee beweegbare bruggen over het Boudewijnkanaal wordt op 16 en 17 november ingevaren en op zijn plaats gezet. De twee bruggen maken deel uit van de A11, de nieuwe snelweg tussen Brugge en Westkapelle die sinds 2014 in aanbouw is.

Het eerste brugdeel, voor de rijrichting Brugge, weegt 1.000 ton en zal door een reusachtige drijvende kraan worden opgetild om ze daarna minutieus te laten inpassen in de snelweg. Afhankelijk van het weer is het op 19 en 20 of op 26 en 27 november de beurt aan de andere brug, in de rijrichting van Knokke.

Uniek in België

De bruggen zijn uniek in België. Nooit eerder is er middenin een autosnelweg een brug geplaatst die open en dicht kan. De bruggen zullen naar verwachting twee keer per dag openen om grote schepen van de haven van Zeebrugge te laten passeren. Het autoverkeer zal dan moeten stoppen voor een rood licht en slagbomen. Variabele signalisatieborden zullen de openstaande brug lang op voorhand aankondigen. Kleinere schepen zullen gewoon onder de brug door kunnen varen.

Tijdelijk hinder

De plaatsing van de bruggen zal de komende week voor hinder zorgen. De Interhavenweg wordt afgesloten voor het verkeer, waardoor het zware vrachtvervoer een omleiding door de dorpskern van Dudzele moet volgen. De bewoners worden daarvan nog op de hoogte gebracht. Het gaat om een tijdelijke maatregel van anderhalve dag. De situatie voor Dudzele wordt daarna overigens steeds beter.

De opening van de A11 staat gepland voor het najaar van 2017.

Bekijk het animatiefilmpje over de beweegbare bruggen.
Deze video toont de vorderingen van de werken.
 

14 november, 2016 - 17:15