Nieuwbouw Domus Logistics bevoorraadt Europa

Prev Next

Op een terrein van iets meer dan tien hectare langs de E313 in Olen bouwt Cosimco momenteel het nieuwe distributiecentrum voor Domus Logistics. Vanuit dit distributiecentrum zullen vanaf het voorjaar van 2017 Casa-winkels doorheen heel Europa worden bevoorraad. Dankzij een ruimte voor 65.000 pallets kan het logistieke bedrijf jaarlijks 5.000 vrachtritten uitsparen. De aannemingssom bedraagt € 15 miljoen.

Het magazijn beslaat een grondoppervlakte van in totaal 50.000 m², is opgedeeld in verschillende afdelingen en omvat ook een mezzanine van 6.400 m². Aan één zijde van het gebouw worden twee luifels voorzien: enerzijds voor de opslag van pallets en anderzijds voor de plaatsing van afvalcontainers. De aan- en afvoer van de goederen gebeurt via 62 laadkades. De gevels van het magazijngedeelte worden uitgevoerd met onderaan een stootvaste plint in beton waarop een dubbelwandige metalen gevelbekleding wordt geplaatst.

1.300 heipalen aan 50 per dag de grond in

Naast het magazijn met de nodige technische ruimtes en sociale lokalen, omvat de nieuwbouw voor 5.000 m² aan burelen. Het bureelgedeelte strekt zich uit over vier bouwlagen en bevindt zich voor een groot stuk boven de laad- en loszone. Het gebouw is volledig gefundeerd op palen (niet minder dan 1.300 prefab heipalen) en heeft een structuur die is opgebouwd uit kolommen en balken in voorgespannen en gewapend beton. Voor de funderingswerken werkt Cosimco samen met De Waal Palen. “We zijn uitgerust om dergelijk werk snel uit te voeren”, zegt projectleider Damien Sneyers. “We haalden vorig jaar een machine in huis die een rendement van 50 palen per dag haalt. Dat terwijl andere machines dagelijks gemiddeld slechts een dertigtal palen aankunnen.” De dakwerken worden uitgevoerd door Albitum.

Lees hier in het laatste nummer van vaktijdschrift Beton- en Staalbouw meer over dit project, waaraan met Cosimco, De Waal Palen en Albitum drie bedrijven uit de Willemen Groep samenwerken.

 

29 augustus, 2016 - 11:30