Mechelse Alstom-site krijgt tweede leven als woonproject

Prev Next

Aan de Leuvensesteenweg in Mechelen maken de oude Rateau-loodsen plaats voor een nieuw woonproject. Willemen Real Estate ontwikkelt er Depot Rato met verschillende woonentiteiten. Daarnaast is er plaats voor een kinderkribbe en een Lidl. De supermarkt wordt op dit moment gebouwd door Cosimco en opent dit voorjaar al de deuren.

In december en januari werden de oude Rateau-loodsen afgebroken om plaats te maken voor Depot Rato, een woonproject met plaats voor 48 gezinnen. Niet alle gebouwen op de site werden afgebroken, de architecturaal interessantste gebouwen bleven behouden als erfgoeddepot voor de Stad Mechelen. In totaal worden drie residenties opgetrokken in hoogwaardige, industriële architectuur, die refereert naar het verleden van de site. De grootte van de appartementen varieert tussen 70 vierkante meter met één slaapkamer, een ruime penthouse van 185 vierkante meter en duplex­appartementen. Van de 41 appartementen en zeven woningen is inmiddels reeds 35% verkocht. 

De voormalige Rateau-fabriek werd in 1912 opgericht en was gespecialiseerd in pompen. Nadat tijdens de Eerste Wereldoorlog grote schade was toegebracht, schakelde de productie over op compressoren, ventilatoren en turbines voor schepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger de fabriek voor de productie van turbines voor hun duikboten, waarop het Belgische Partizanenleger in 1944 besloot verschillende installaties te vernielen. Na de oorlog werkte Rateau onder meer mee aan de uitbouw van de chemische industrie, de modernisering van de waterwegen en werden de pompinstallatie voor de centrales van Doel en Tihange geleverd. 

www.depot-rato.be

 

25 februari, 2019 - 11:00

Willemen Real Estate is de afdeling projectontwikkeling binnen de Willemen Groep.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.