Kumpen tilt Lean naar een hoger niveau voor hun nieuwe kantoorgebouw

Prev Next

Kumpen wil een lerende organisatie zijn: ze willen leren uit de struikelblokken die ze tegenkomen op de werven. Ze stappen af van een piramidale structuur en evolueren richting zelfsturende teams, waarbij de leidinggevende de functie van coach krijgt. Op die manier verkorten ze de doorlooptijd van hun projecten en garanderen ze een hogere kwaliteit die ze met minder kosten realiseren. Kumpen plant nu al meer dan twee jaar volgens de Leanmethode, maar voor hun nieuwe kantoor gaan ze nog een stapje verder met Lean.

Lean gaat verder dan alleen maar op een meer efficiënte wijze plannen. Voor Kumpen is het een leerproces (LeaRn) waarin ze geleerd hebben dat de planning op een werf vaak vastloopt omdat het ontwerp niet op tijd klaar geraakt. Om een ontwerp te realiseren zijn de nodige plannen, keuzes en goedkeuringen nodig, waar vaak aanzienlijk wat tijd over gaat. Voor het nieuwe kantoor hebben ze er daarom voor gekozen om ook het ontwerpproces Lean aan te pakken (Lean engineering). Door de verschillende ontwerpers samen in één ruimte te laten werken (concurrent engineering), verliezen ze immers veel minder tijd omdat bepaalde zaken onmiddellijk kunnen worden besproken. Naast de vele voordelen geen overbodige luxe, want ze mikken de bouw eind november klaar te hebben.

12 april, 2018 - 07:45

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.