Hof van Busleyden bekroond met Iconic Award

Prev Next

De Mechelse architecten dmvA en Hans Le Compte ontvingen de Iconic Award voor de uitbreiding van het Mechelse stadsmuseum Hof van Busleyden. De werken werden tussen 2010 en 2012 uitgevoerd door Willemen.

Iconic Awards, een initiatief van de Duitse Rat für Formgebung, is een internationale architectuurwedstrijd die hoog aangeschreven staat. Voor de uitreiking van de awards gaat de organisatie elk jaar wereldwijd op zoek naar de meest iconische architecturale realisaties. De geselecteerde projecten worden wereldwijd bekeken door de architectuur- en designwereld. "We zijn in de eerste plaats bijzonder trots op de Mechelse architectenbureaus dmvA en Hans Le Compte die de plannen voor de uitbreiding van het museumgebouw uittekenden. Daarnaast zijn we natuurlijk vereerd dat een project dat door Willemen werd gebouwd deze prestigieuze prijs in de wacht sleept", zegt Tom Willemen.

Het 16de-eeuwse Hof van Busleyden werd de voorbije jaren grondig vernieuwd en uitgebreid. Willemen bouwde onder meer de ondergrondse tentoonstellingsruimte van 7 meter hoog en 630 m² groot. De ruimte telt 29 overspanningen van elk 26 ton zwaar. Met deze indrukwekkende nieuwbouw voldoet het museum aan de internationale normen om belangrijke collecties naar de stad te halen. De eerste tentoonstelling die in de nieuwe kelderverdieping plaatsvond was de zesde Biënnale voor Bewegend Beeld van ‪‎Contour in 2013.

De uitbreiding van Busleyden is ook een van de kanshebbers voor de German Design Awards 2016. Die prijs bestaat pas sinds 2012, maar is nu al een van de meest bekende designcompetities ter wereld.

2 november, 2015 - 12:00