Gentse Gasmeterlaan bijna helemaal vernieuwd

Prev Next

Op de R40 in Gent legt Aswebo momenteel de laatste hand aan de vernieuwing van de Gasmeterlaan, de Nieuwevaart en de Nieuwevaartbrug. Het project omvat zowel grootschalige wegeniswerken, een complexe brugrenovatie als de bouw van een nieuwe fietsonderdoorgang.

De Gasmeterlaan en de Nieuwevaart maken deel uit van het noordelijke stuk van de Kleine Ring rond Gent. Ze laten enkel eenrichtingsverkeer toe en worden van elkaar gescheiden door een tussenliggende strook water. Het verkeer kan op het einde van Nieuwevaart overschakelen op de Gasmeterlaan via de Nieuwevaartbrug. Het is deze 1,7 kilometer lange zone die Aswebo de voorbije maanden grondig onder handen nam.

Zowel de Gasmeterlaan als de Nieuwevaart tellen twee rijvakken. Op de Gasmeterlaan zijn er drie lagen asfalt afgefreesd en herlegd, op de Nieuwevaart twee lagen. “Qua opbouw was dit vrij standaard, al hebben we aan beide zijden van de nieuwe asfaltverharding wel een nieuwe betonnen kansstrook geplaatst”, vertelt projectleider Koenraad Vanhaverbeke. “Het nieuwe asfalt is aangelegd tot tegen deze betonstroken.”

Naast de rijweg pakte Aswebo ook de voetpaden, de fietspaden en de parkeervakken aan. Er kwam ook een nieuw dubbelrichtingsfietspad. De nieuwe fietspaden zullen vanaf binnenkort via een nieuwe fietsonderdoorgang onder de Nieuwevaartbrug aansluiten op de fietspaden langs de N9 en de Elyzeese Velden.

Ook de Nieuwevaartbrug kreeg een grondige opknapbeurt. Ze was toe aan een structurele renovatie en werd dan ook voor een groot deel vernieuwd. “Allereerst hebben we de brugdekvoegen, de verhardingen en de waterdichting opgebroken, inclusief de tramsporen van de lijn tussen Gent en Wondelgem”, legt Vanhaverbeke uit. “Aangezien we de bijhorende bovenleiding niet mochten wegnemen, moest dit alles met klein materieel gebeuren.”

Inmiddels bevindt het project zich in de laatste rechte lijn. Op dit moment is Aswebo nog volop bezig met het maken van een fietsonderdoorgang onder de gerenoveerde Nieuwevaartbrug, een staalconstructie die langs het landhoofd van de brug gebouwd wordt en die rust op stalen palen die in het water geheid zijn. Over twee weken moeten de werkzaamheden klaar zijn.

17 maart, 2015 - 17:30