Franki Construct bouwt nieuwe ontmijningsinstallatie voor DOVO

Prev Next

Een Zweedse wereldspeler in het opruimen van niet-ontplofte munitie gaat voor de bouw van een nieuwe ontmantelingsinstallatie voor ontmijningsdienst DOVO samenwerken met Franki Construct. Het ontmijningssysteem vervangt de vorige die bij een ontploffing in 2012 stuk raakte.

De Belgische ontmijningsdienst had op zijn basis in de West-Vlaamse gemeente Langemark-Poelkapelle een installatie om achtergebleven oorlogsmunitie te ontmantelen die behalve springstof ook andere giftige componenten bevat, zoals bijvoorbeeld fosgeengas. Die installatie ging in augustus 2012 stuk toen er een gasbom in ontplofte. De munitie kan sindsdien niet meer vernietigd worden en stapelt zich op, in afwachting van een nieuwe installatie.

Eind 2014 maakte Defensie bekend dat het de opdracht voor de verwerving van een installatie voor de vernietiging van toxische projectielen had gegund aan het Zweedse Dynasafe Demil Systems AB. Dit is een wereldspeler op het vlak van het opruimen en beheren van niet-ontplofte munitie en andere gevaarlijke stoffen. Dynasafe doet nu een beroep op Franki Construct voor het design, de engineering en de bouw van het gebouw waarin de ontmantelingsinstallatie moet worden ondergebracht. In de nieuwe installatie zal het gifgas en het metaal van de projectielen samen worden vernietigd. In de vroegere installatie gebeurde dat gescheiden. De werken starten in januari 2016.

17 juni, 2015 - 09:45