Eerste steen woonproject Filteint is gelegd

Prev Next

Burgemeester Lieven Dehandschutter, schepen van ruimtelijke ordening Christel Geerts en Philippe De Waegeneer van bouwpromotor Willemen Real Estate hebben donderdagmiddag in Sint-Niklaas de symbolische eerste steen gelegd van Domein Filteint. Dit woon- en stadsvernieuwingsproject komt er in het binnengebied van de Plezantstraat, Landbouwersstraat en de Wegvoeringstraat, op een paar minuten fietsen van het centrum en het station.

Op de site waar vroeger de textielfabriek Filteint stond, ontwikkelt Willemen een residentieel project van 102 appartementen en 18 woningen. Rond het hele complex wordt een groene, rustige omgeving gecreëerd door de aanleg van een park, een waterpartij, wandelpaden en een speelzone. Enkele elementen uit het vorige leven van deze site blijven behouden. Onder meer de schoorsteen en het waterbassin van de vroegere fabriek krijgen een opknapbeurt. Het zorgt voor een historische toets in dit uniek stukje Sint-Niklaas. Op dit moment wordt de ruwbouw van de eerste verdieping van woonblok 1 afgewerkt. De werken zitten alvast op schema.

102 appartementen

De appartementen zijn verdeeld over 4 aparte woonblokken. Het aanbod aan appartementen is zeer divers, gaande van woongelegenheden van 1 tot 3 slaapkamers met een oppervlakte tussen 60 en 135 vierkante meter. Bovendien beschikt elk appartement over een terras.

Alle appartementen zijn te bereiken via een lift die verbonden is met de ondergrondse parkeergarage, waar ook de private bergingen zich bevinden. De gevels worden voornamelijk opgebouwd uit pleisterwerk op isolatie. Al het buitenschrijnwerk wordt vervaardigd uit aluminium met daarin superisolerende beglazing. Duurzaamheid en milieu staan alvast voorop in dit project. Alle wooneenheden worden gebouwd met energiezuinige materialen, wat resulteert in een laag K- en E-peil (max. 70E). De prijzen van de appartementen variëren van 144.000 euro tot 309.000 euro.
40% van de appartementen is reeds verkocht.

18 woningen

Alle woningen tellen 3 slaapkamers en beschikken over een eigen tuin en terras. De indeling van de woningen is uitermate goed doordacht, zodat er optimaal gebruik kan gemaakt worden van de ruimtes. De gevels zijn opgebouwd uit bakstenen en het buitenschrijnwerk uit aluminium. Ook hier wordt voorzien in superisolerende beglazing, wat de woningen bijzonder energiezuinig maakt.

Textielsoorten

Domein Filteint bevat zowel woningen met een zuidoost-gerichte tuin, als appartementen met zonnige leefterrassen. De gebouwen hebben een naam gekregen, die verwijst naar een textielsoort die vroeger vervaardigd werd in de oude fabrieken van Filteint. Het gaat meer specifiek over de Italiaanse benaming ervan. Zo staat gebouw ‘Lino’ voor linnen, ‘Lana’ voor wol, ‘Lato’ voor zijde. Voor ‘Sisal’ en ‘Kemp’ is de vertaling hetzelfde in het Nederlands als in het Italiaans.

Autoluw

Doordat het project zich in een binnengebied bevindt, komt het niet rechtstreeks in contact met het doorgaand verkeer. Het domein zal voor 80 procent uit groen bestaan en zal hierdoor de uitstraling hebben van een park. Bovendien is het domein autoluw. Toch zullen er verschillende inritten zijn om het domein te betreden met de wagen. Ze geven uit op een ondergrondse of bovengrondse parking. Er is uiteraard ook een fietsenstalling.

Opendeurweekend

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober, telkens van 10 tot 16u, vindt er een opendeurweekend plaats op de werf zelf (toegang via de Landbouwerstraat). Daarnaast worden er ook wekelijkse infomomenten gehouden in het verkoopkantoor aan de Mathilde Vandermeulenstraat 8. Hier kan u eveneens de maquette bewonderen. Het kantoor is geopend op woensdag van 14 tot 18u, op vrijdag van 15 tot 18u en op zaterdag van 10 tot 12u.

Meer info vindt u hier.

1 oktober, 2015 - 16:00