Eerste muzieknoten weerklinken in nieuwe Elisabethzaal

Prev Next

Muzikanten van deFilharmonie maakten gisteren in het toekomstige Elisabeth Center in Antwerpen een eerste keer kennis met de nieuwe Elisabethzaal. Het Elisabeth Center is 25.000 vierkante meter groot en kan 2.500 gasten ontvangen. Willemen is in juni 2014 gestart met de bouw, samen met partners Heijmans en Verstraete & Vanhecke.

Het kroonjuweel van het Elisabeth Center wordt zonder twijfel de nieuwe Elisabethzaal. De concertzaal is hoger, langer en smaller dan de oude en krijgt een golvende houten wandbekleding voor een perfecte akoestiek. Daarnaast komen er mobiele akoestische panelen aan het plafond. Ter vergelijking: de oude zaal scoorde 6 op 10, de nieuwe zal volgens het gespecialiseerde bedrijf Kirkegaard Associations 9,3 halen. Daarmee zal de zaal een akoestiek van absolute wereldtop hebben.

De Elisabethzaal wordt de thuishaven van deFilharmonie. Vier hoornisten gaven maandag tijdens het werfbezoek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois een miniconcert in de nieuwe zaal. De structuur van het gebouw is al goed zichtbaar. Eén wand van de marmeren zaal is deels opengebroken om een verbinding te maken met het naastgelegen atrium, de ruimte waar je ook de trap kunt nemen naar de concertzaal. In het nieuwe atrium wordt een vroegere buitengevel zichtbaar met originele geschilderde decoratie van eind 1800.

Hoewel het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp - zoals het in aanbouw zijnde centrum voluit heet - pas eind november de deuren opent, zijn er nu al congressen geboekt. Het congrescentrum, dat onderdeel is van het Elisabeth Center Antwerp en een toegang heeft in de Antwerpse Zoo, moet één van de grote troeven worden om congressen naar de stad te lokken.

Bekijk de reportage van ATV.

12 januari, 2016 - 10:15