Ecoduct laat dieren veilig E34 oversteken

Prev Next

De brugconstructie van het nieuwe ecoduct Kempengrens over de E34 in Postel (Mol) is helemaal klaar. Het ecoduct gebouwd door Franki Construct moet de plaatselijke diersoorten helpen om de snelweg op een veilige manier over te steken. De overheid kan nu starten met de aanplanting van de brug.

De brug heeft de vorm van een diabolo met breed uitwaaierende uiteinden en een smaller middengedeelte. De vorm is specifiek gekozen om de overbrugging van de snelweg helemaal in zijn omgeving te laten opgaan. De wanden zijn gebogen en verwijzen zo naar de kronkelende bewegingen van een slang, een van de diersoorten die het ecoduct wellicht frequent zal gebruiken.

Het ecoduct heeft een breedte van 60 meter en is opgebouwd uit gewapend hogesterktebeton (C40/50), de landhoofden bestaan uit klassiek sterk beton (C35/40). Die landhoofden zijn opgevat als een hol volume in plaats van één dikke wand. De ronde vormen van de brug, de holle ruimten in het landhoofd en de ovaalvorm van de middenpijlers, vroegen een aangepaste bekisting. Het maakt van dit ecoduct zeker geen standaardbrug.

Het project is een samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse overheid en heeft als doel de impact van de menselijke wegeninfrastructuur op het plaatselijke ecosysteem te reduceren.

De regionale tv-zender RTV maakte deze reportage.
Bekijk ook de reportage van KempenTV.

7 juli, 2014 - 11:15