Willemen Groep bouwt vanaf 2020 aan Coronmeuse, een nieuwe ecowijk van 25 hectare in de stad Luik. Vrijdag kende het stadsbestuur de aanbesteding toe aan het consortium Neolegia, waar Willemen Groep deel van uitmaakt. Het project omvat onder meer 1.325 woningen en vergt een totale investering van 313 miljoen euro.
Coronmeuse wordt voornamelijk een woonproject. Bovendien zullen de 1.325 woningen worden gebouwd volgens de HEQ-normen (laagenergiewoningen en passieve woningen). Er komen maar liefst zes verschillende types woningen op de site: appartementen, eengezinswoningen, gegroepeerde woonplaatsen, kangoeroewoningen, atelierwoningen en urban lofts. Allen beschikken ze over één tot vier slaapkamers en een comfortabele leefruimte van 65 tot 140 m².
De enige handelszaken die op de site worden toegelaten, zijn buurtwinkels, horecazaken en winkels die lokale producten verkopen. Er komt dus geen nieuwe commerciële hub. Verder is er ook ruimte voor een hotel, serviceflats, rust- en verzorgingstehuizen, twee crèches, een buurthuis, een overdekte biomarkt, stadsmoestuinen, openbare parkeerplaatsen en een fietsherstelatelier. Op de site zal autoverkeer maar op enkele plaatsen mogelijk zijn. Alle parkeerplaatsen komen ondergronds.
Meer dan 60 miljoen van de 313 miljoen euro die Neolegia investeert, gaat naar openbare voorzieningen. Het 4 hectare grote ‘Parc Astrid’ wordt volledig gerenoveerd en krijgt nieuwe sportinstallaties zoals een atletiekpiste en een Finse piste. Daarnaast komen er ook speelpleinen, rustplaatsen met fonteinen en waterpartijen. Het l’Equerre-gebouw centraal in het park wordt volledig gerenoveerd en heringericht als crèche, buurthuis en kleedkamers en toiletten voor de mensen die in het Parc Astrid komen sporten. Verder worden ook de gevel en het dak van het Grand Palais (5.000 m²) gerestaureerd en komen er glazen nissen om het licht door te laten. In het toegangspaviljoen van meer dan 600 m² komen een biomarkt, bibliotheek en tal van restaurants. Het dak van het paviljoen wordt een stadsmoestuin die de biomarkt zal bevoorraden. Het Grand Palais zelf wordt omgetoverd tot een basisschool met polyvalente sportzaal.
En daar stopt het nog niet, want ook de oevers van het dok en de Maas krijgen een grondige renovatie. Er komen pontons en een esplanade aan het water en het dok wordt een jachthaven met een honderdtal plaatsen en een havenhuis met horecafunctie. Langs het water komen atelierwoningen. Om Coronmeuse te verbinden met de Saint-Léonardwijk komen er twee gloednieuwe voetgangersbruggen. De site krijgt ook een eigen tramhalte. Alle openbare werken en openbare voorzieningen worden ontworpen, gebouwd én gefinancierd door het consortium.
Het consortium bestaat uit:
de projectontwikkelaars Willemen Groep, Jan De Nul, CIT Blaton en Nacarat,
de aannemers Franki, Jan De Nul, CIT Blaton en Louis De Waele,
de architecten Syntaxe, Artau, Altiplan en Atelier du Sart Tilman,
en de consultants BUUR (stedenbouw), MATRIciel (duurzame ontwikkeling), Pirnay Engineering (stabiliteit) , Poly-Tech Engineering (bijzondere technieken), PS2 (veiligheid en gezondheid), APOLLO (communicatie) en Radiance 35 (verlichting).
Â
Willemen Real Estate is de afdeling projectontwikkeling binnen de Willemen Groep.
Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.