Contour reikt Cedric Willemen Award uit

Prev Next

Willemen Groep en de Mechelse kunstorganisatie Contour hebben maandagavond de Cedric Willemen Award uitgereikt aan de beloftevolle kunstenaar Nástio Mosquito. De nieuwe award ter nagedachtenis aan Cedric Willemen kadert binnen de context van CONTOUR 7, de zevende biënnale voor bewegend beeld.

Contour brengt het werk van film-, video- en performancekunstenaars van internationaal niveau tweejaarlijks naar Mechelen. Het legt daarbij de nadruk op de ontwikkeling van jonge, talentvolle kunstenaars en produceert of co-produceert veel nieuwe kunstwerken. Willemen steunt de werking en organisatie van Contour al sinds het prille begin. Vanaf deze editie van Contour reikt Willemen een nieuwe award uit aan een jonge en/of beloftevolle videokunstenaar. Het is trouwens niet zomaar een award, maar ook een eerbetoon aan Cedric Willemen.

Cedric was gepassioneerd door film. Hij ging dan ook studeren aan LUCA School of Arts in Brussel. Zijn passie en enthousiasme vielen er al snel op. Hij werd er door zijn docenten als beloftevol omschreven. Maar dan sloeg het noodlot toe. In de nacht van 7 op 8 maart 2015 verdween hij na een fuif in zaal Piaf in Antwerpen. Ondanks de zoekacties opgezet door ChildFocus en de familie en zijn vrienden, was er een aantal weken geen spoor van Cedric. Tot zijn levenloze lichaam op 1 april opgemerkt werd in de Schelde, niet ver van de plaats waar hij voor het laatst gezien werd. Hij was pas 21 jaar jong.

Het idee van een award voor een jonge beloftevolle filmmaker kreeg in samenspraak met Contour vorm, en de link met Cedric was er onmiddellijk. Cedric was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen, CEO van Willemen Groep, en de neef van Tom en Bram Willemen, beiden ook actief in het bedrijf. De winnaar van de award ontvangt een bedrag van € 2.500 en wordt door nOna en Contour begeleid. Op die manier wil Willemen een jonge en beloftevolle videokunstenaar de kans geven om zich verder te ontplooien als artiest, een kans die Cedric helaas niet meer gegund was.

Kansen geven aan jong talent en hen helpen ontplooien is een kernwaarde in de bedrijfscultuur van Willemen Groep. Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric, zijn talent en de persoon die hij was, levend te houden.

De eerste Cedric Willemen Award wordt uitgereikt aan de beloftevolle Angolese kunstenaar Nástio Mosquito. Mosquito is een beeldend kunstenaar, performer, muzikant, schrijver, poëet en provocateur die schuilgaat onder verschillende artiestennamen. De middelen die Mosquito naar aanleiding van de award ter beschikking krijgt, wordt ingezet bij de realisatie van zijn nieuwste film S.E.F.A. in 2016.

www.contour7.be

26 oktober, 2015 - 22:00