[VIDEO] Veiligheid traditiegetrouw centraal op zesde opleidingsdag

Prev Next

200 bouwvakkers van Willemen, Cosimco, Franki Construct en Tools kwamen gisteren samen in recreatiecentrum De Schorre in Boom voor de intussen zesde jaarlijkse opleidingsdag. De dag begon met toespraak van Johan en Tom Willemen over het belang van veilig werken en een boeiende uiteenzetting over Insights Discovery, een systeem dat gebruik maakt van een unieke kleurentaal en je helpt om op een veilige manier te werken. Het thema veiligheid stond dus net zoals alle voorgaande opleidingsdagen opnieuw centraal. 

De opleidingsdag van Willemen, Cosimco, Franki Construct en Tools zag er dit jaar helemaal anders uit dan de vorige edities. De aula’s en leslokalen van het De Nayer Instituut in Sint-Katelijne-Waver werden geruild voor het provinciaal recreatiedomein van De Schorre in Boom. Daar werden een heleboel activiteiten uitgerold met de focus op samenwerken en hoe communicatie en veiligheid hand in hand gaan op de werf. Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst: “Minstens zo belangrijk als een hoog veiligheidsniveau op technisch en organisatorisch vlak is het gedrag en de motivatie van de werknemers."

Carl Gustav Jung

's Ochtends was er een presentatie door Yann Van den Brande over Insights Discovery. ”Insights Discovery is een krachtig systeem, gebaseerd op het werk van de Zwitserse psychoanalyticus Carl Gustav Jung, dat gebruik maakt van een unieke kleurentaal om zelfinzicht, effectieve interacties, communicatie en organisatieontwikkeling te bevorderen. Je krijgt dus meer inzicht in jezelf en in anderen, waardoor je beter zal kunnen communiceren en dus ook op een veiligere manier kan werken”, legt Van Oevelen uit. Om de theorie om te zetten in de praktijk, werden de bouwvakkers onderverdeeld in drie groepen die de ganse dag moesten samenwerken tijdens verschillende activiteiten.

Willemen Construction Games

Enkele van die activiteiten werden gebundeld onder de noemer ‘Willemen Construction Games’. Daarbij onder meer een dakgotenrace waarbij twee teams door goed samen te werken moesten proberen om zo snel mogelijk water van de ene naar de andere kant te brengen. Een andere opdracht was het leggen van een puzzel volgens de instructies die je via de walkietalkie kreeg van een werkmakker. En er was de promillebril, die het effect van alcohol toont op je zicht en motoriek. Ook het correct gebruik van hijsmiddelen, persoonlijke valbescherming en veiligheidsharnas kwamen tijdens deze ‘games’ aan bod. “Allemaal oefeningen waar samenwerking en vertrouwen een grote rol spelen. Enkele observators volgden alles van nabij op en gaven onze bouwvakkers duiding bij het gedrag dat ze vertoonden. Deze mensen kleefden dan volgens de kleuren van Insights Discovery bolletjes op hun badges”, vertelt preventieadviseur Franky Van den Berghe.

Graffitiworkshop en vuurwandelen

Een andere activiteit was de graffitiworkshop, waarin bouwvakkers hun creativiteit de vrije loop konden laten. De opdracht bestond erin om een interpretatie te geven aan de vijf bedrijfswaarden van Willemen Groep;  Samenwerking, Respect, Innovatie, Resultaatgerichtheid en Ondernemerschap. Maar de activiteit die ongetwijfeld het langst over de tongen zal rollen, was het vuurwandelen. Franky Van den Berghe: “Vuurlopen is niet zonder risico, maar als je je bewust bent van het risico, er respect voor opbrengt, en de juiste maatregelen treft, dan kan je dat zonder kleerscheuren tot een goed einde brengen.”

Japanse Taiko

De sfeervolle en leerrijke opleidingsdag werd afgesloten met een indrukwekkende Taiko, een Japanse vorm van drummen waarbij het samenspel van de groep individuele tekortkomingen ruimschoots compenseert. “Ook in deze slotactiviteit met alle 200 bouwvakkers samen zat dus een duidelijke boodschap. Want het succes van een Taiko zit hem in toewijding, rekening houden met elkaar, vertrouwen en enthousiasme. Dezelfde ingrediënten die nodig zijn om resultaten te boeken op de werf”, aldus nog Peter Van Oevelen.

Willemen Groep organiseerde deze opleidingsdag samen met de Confederatie Bouw Antwerpen in het kader van de winteropleidingen. Brand Event zorgde voor een vlot verloop van alle activiteiten. Op het einde van de dag kregen alle aanwezigen met een Willemen Groep-nekverwarmer nog een ‘warm’ geschenkje mee naar huis.

Bekijk alle foto's op onze Facebookpagina.

9 maart, 2016 - 17:15