BIMy wint ITEA Award of Excellence for Innovation

Prev Next

Het internationale onderzoeksproject BIMy waar Willemen Construct nauw bij betrokken is, is woensdag bekroond met de ITEA Award of Excellence for Innovation. Met de prijs lauwert ITEA, de Eureka-cluster voor software-innovatie, de meest uitmuntende software-innovatieprojecten in 2020-2021. “BIMy heeft aangetoond hoe je een digitaal model van een stad maakt en hoe je dat model voor verschillende doeleinden kunt gebruiken”, klinkt het vanuit ITEA.

Als generiek, open project helpt BIMy samenwerking tussen bestaande BIM-platforms mogelijk te maken. Via een unieke, gestandaardiseerde API biedt deze nieuwe toepassing meerdere belanghebbenden tegelijk de optie om BIM-modellen uit te wisselen en op te slaan, net als om gegevens te filteren. Bovendien wordt het mogelijk om de modellen te integreren en weer te geven in de gebouwde omgeving. Dankzij deze interoperabiliteit kunnen meerdere ontwerpers snel en nauwkeurig informatie uitwisselen, hoe hard hun bestandsformaten en werkprocessen ook van elkaar verschillen.

Digitale marktplaats

Daarnaast biedt BIMy een veilige werkomgeving en een digitale marktplaats voor het opslaan en delen van BIM-modellen en modelgegevens. Het project mondde zo uit in een gedeelde ruimte voor de digitale weergave van bouwprojecten in hun omgeving, waardoor met elkaar samenwerken op het vlak van slimme steden makkelijker wordt en nieuwe toepassingen het daglicht kunnen zien.

Niet alleen werkte Willemen Construct intensief mee aan dit onderzoek, ook worden de resultaten vandaag al benut. “Dankzij het BIMy-project hebben we grote stappen vooruit gezet wat het beheren van projecten volgens de standaarden van Open BIM betreft. Daarbij gaan we voortdurend op zoek naar extra mogelijkheden om het budget, de timing, de kwaliteit en de duurzaamheid te optimaliseren”, vertelt Dieter Froyen, Hoofd Werkvoorbereiding bij Willemen Construct.

Boek ‘BIM in the City’

De inzichten en succesverhalen van het BIMy-project worden gebundeld in het boek ‘BIM in the City’, dat binnenkort verschijnt. BIMy is een samenwerking tussen meerdere Belgische (Aproplan, ASSAR Architects, WTCB, CIBG, Geo-IT, GIM, Letsbuild, SIRRIS en Willemen Construct) en Turkse partners (ERARGE, Netaş Telekomunikasyon en de gemeente Pendik). Het project wordt in Vlaanderen gesubsidieerd door VLAIO.

Meer informatie lees je in het persbericht van ITEA en op de website van BIMy - BIM in the City

 

16 september, 2021 - 11:30

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.