Bergwijkbrug in Merelbeke officieel ingehuldigd en open voor verkeer

Prev Next

De nieuwe Bergwijkbrug over de Ringvaart in Merelbeke is in gebruik genomen. Dinsdag werd de brug officieel ingehuldigd en kon het verkeer er voor het eerst overheen rijden. De nieuwe brug biedt een totaaloplossing voor een aloude mobiliteitsknoop en is een win-win voor alle gebruikers.

Franki Construct ging samen met Herbosch-Kiere in de zomer van 2020 van start met de werkzaamheden voor deze nieuwe brug met drie rijvakken en een composieten fietspad in uitkraging. Om de hinder te beperken is de nieuwe brug eerst volledig naast de oude brug gebouwd. Na de afbraak van de 60 jaar oude brug in januari, kon de nieuwe brug tijdens het bouwverlof in juli naar haar definitieve plaats 35 meter verderop worden geschoven.

De nieuwe brug voldoet aan alle noden van deze tijd, zorgt voor een veiligere en vlottere verkeersafwikkeling voor alle gebruikers en met een hogere doorvaarthoogte garandeert ze bovendien vlot scheepvaartverkeer op de Ringvaart. “Samen met de bouw van de brug kregen bovendien de oevers van de Ringvaart een grondige renovatie. Beide ingrepen maken dat de Ringvaart nu toegankelijk is voor moderne schepen met drie containerlagen. Deze extra troeven maken voor bedrijven de vaarweg een nog aantrekkelijker alternatief voor het transport over de weg”, zegt Krista Maes, operationeel directeur van De Vlaamse Waterweg.

Belangrijke schakel

Ook de gemeente Merelbeke is tevreden met de nieuwe Bergwijkbrug. De brug is bovendien een belangrijke schakel in de fietssnelweg F40, de grote fietsring rond Gent. “Niet enkel in Merelbeke zal de impact groot zijn. Ook voor heel wat interlokale weggebruikers zal de situatie op en rond dit knooppunt een grote verbetering zijn. We kunnen terecht fier zijn op deze realisatie. De toekomstbestendige brug komt volledig tegemoet aan de vraag naar een veilige en schaalbare oversteek. Dat was ook en vooral voor fietsers broodnodig”, klinkt het vanuit het gemeentebestuur.

Het project kwam tot stand door een samenwerking van heel wat partners: de gemeente Merelbeke, De Vlaamse Waterweg, het Agentschap Wegen en Verkeer en de Provincie Oost-Vlaanderen. De drukke omgeving met veel verkeer en de beperkte beschikbare ruimte maakten deze werf extra complex. Franki Construct staat verder nog in voor de verbreding van de Guldensporenlaan en het verlengen van de huidige fietssnelweg rond Gent.

Enkele cijfers

  • Lengte brug: 101,20 meter
  • Hoogte bovenbouw: 5,50 meter
  • Breedte brug: 19,50 meter
  • Gewicht bovenbouw : 3300 ton
  • Doorvaarthoogte brug: 13,00 mTAW
  • Doorvaartbreedte brug: 45,00 meter

 

22 december, 2021 - 11:45

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.