Bedrijvenpark NorthCity is officieel in gebruik genomen

Prev Next

Op de vroegere Orchestra-Prémamansite in Haren is een gloednieuwe kmo-zone feestelijk ingehuldigd. Willemen Construct bouwde de oude pakhuizen van Prémaman om tot ateliers en ruimtes voor productieactiviteiten. Een deel werd afgebroken, een ander deel gerenoveerd.

Het initiatief voor NorthCity kwam van privépromotor Futurn. Die wilde de vroegere vestiging van Prémaman in Haren, een site van 2,55 hectare met oude opslagplaatsen, nieuw leven inblazen. Op het gewestelijk bestemmingsplan is de site ingekleurd als ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (OGSO). Ze was dus perfect geschikt voor een gemengd project waar woningen en bedrijfsactiviteiten gecombineerd worden. Futurn klopte aan bij citydev.brussels en Inclusio om samen in zee te gaan. In september 2020 ging de werf van start. De bouwwerken verliepen vlekkeloos, waardoor het bedrijvenpark nu officieel in gebruik genomen kan worden. Het woongedeelte met 123 woningen zal tegen het einde van het jaar klaar zijn. Ze zijn eigendom van Inclusio en zullen via sociale verhuurkantoren worden verhuurd.

Het bedrijfsgedeelte van NorthCity omvat een kmo-park met 44 ateliers en 1.000 m² kantoorruimte. Er zijn kleinere en grotere ateliers. De ruimten zijn bovendien moduleerbaar op maat van de bedrijven. De ateliers kennen alvast een groot commercieel succes. “Op deze geweldige site komen er ambachtelijke en productieactiviteiten. Ik kijk er heel erg naar uit om te zien hoe die zich zullen ontwikkelen. Mijn dank en felicitaties gaan uit naar onze privépartners voor de realisatie van dit ambitieuze project en voor onze succesvolle en efficiënte samenwerking”, zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Circulair en duurzaam

Belangrijk was dat de gebouwen van het grote verlaten industriecomplex niet volledig tegen de vlakte zouden gaan, maar zouden worden geüpcycled. Architectenbureau Urban Nation Architects & Associates bedacht een project waarin een groot deel van de gebouwen kon worden behouden en gerenoveerd, aangevuld met nieuwbouw. De oude gebouwen werden omgebouwd tot kwalitatieve cascoruimten met een sterke uitstraling en de nieuwe gebouwen met grote raampartijen geven een moderne toets aan het geheel. Zonnepanelen zorgen voor een duurzaam energieverbruik.

“We zochten een ideale mix tussen intensief ruimtegebruik (meerdere lagen), duurzame herontwikkeling (met hergebruik van bestaande structuren) en een aantrekkelijke vormgeving en architectuur”, aldus Frederik Baert, managing partner van Futurn. “En dat alles in een economisch betaalbare en maatschappelijk gedragen context. Binnen dit project slaagden we erin om al deze ambities waar te maken.”

“Dit nieuwe kmo-park is een concrete stap in de economische transitiestrategie van de Brusselse regering. Het zorgt namelijk voor meer ruimte voor productie in de stad. Het project is bovenal in verschillende opzichten innoverend: het is circulair en duurzaam, het biedt een harmonieuze mix van bedrijfsruimten en woningen, én het bewijst dat de openbare en de private sector succesvol kunnen samenwerken om de Brusselse economie te stimuleren”, besluit Barbara Trachte, Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie.
 

29 maart, 2022 - 13:15

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.