Aswebo breidt als eerste gamma uit met nieuwe asfaltmengsels

Prev Next

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft versie 3.1 van het Standaardbestek 250 gepubliceerd. In dit nieuwe bestek zijn enkele nieuwe types asfalt voorzien. Aswebo is de eerste die haar gamma uitbreidt met enkele van deze nieuwe mengsels.

De types AB-3A tot en met AB-3D werden volledig geschrapt en worden nu ook voor de lage bouwklassen vervangen door de zogenaamde APO-mengsels (asfalt met prestatievoorschriften voor onderlagen).

De prestatievoorschriften hebben nu ook hun weg gevonden naar de toplagen. Daar worden de types AB-4C en AB-4D voor de hoge bouwklassen vervangen door APT-mengsels (asfalt met prestatievoorschriften voor toplagen).

Een derde nieuwigheid zijn de AGT-mengsels. Dit zijn asfaltmengsels voor geluidsarme toplagen, die voor een welbepaald toepassingsgebied zullen kunnen worden voorgeschreven.

Tenslotte werden de voorschriften omtrent enkele asfaltmengsels verbeterd om hun toepassing te stimuleren. Dit geldt voor schraal asfalt en voor gekleurd asfalt.

Al deze nieuwe mengsels worden gekenmerkt door dezelfde ‘prestatieaanpak’: zo weinig mogelijk eisen omtrent grondstoffen en samenstelling, maar wel de fabrikant de vrijheid geven om een optimaal mengsel voor te stellen dat beantwoordt aan de door de opdrachtgever verwachte prestaties. Dat kan een bepaalde stijfheid zijn, een maximaal rolgeluid, een specifieke kleur, etc.

Aswebo uit de Willemen Groep heeft als eerste haar COPRO-gecertificeerde productengamma uitgebreid met enkele van deze nieuwe asfalttypes, zoals een APO-C, een APT-C en een schraal asfalt.

Eerder al kon u op deze website lezen dat Aswebo er is in geslaagd om als eerste in België een goedgekeurd validatiedossier voor asfalt op verlaagde temperatuur (AVT) te bekomen voor de mengselfamilie SMA (steenmastiekasfalt) voor de asfaltplant in Gent.
Dat artikel vindt u hier.

Bron: www.copro.eu

15 december, 2014 - 17:15