AP Hogeschool campus Spoor Noord verwelkomt 3.500 studenten

Prev Next

De nieuwe campus Spoor Noord van de Artesis Plantijn-hogeschool in Antwerpen is vandaag officieel geopend. Vanaf maandag nemen 3.500 studenten hun intrek in het nieuwe gebouw dat de THV Artesis (Willemen-Interbuild) optrok. Het bouwteam, bestaande uit POLO Architects, Jaspers-Eyers & Partners, Abcis-Van Wetter, VK Engineering en Venac, werd vanuit de THV aangestuurd om deze Design & Build-opdracht tot een goed einde te brengen.

De nieuwbouw is een architecturaal hoogstandje en kenmerkt zich door een trapeziumvormig hoofdgebouw aan de Noorderplaats, een rechthoekig gebouw aan de Ellermanstraat en een langgerekt gedeelte in laagbouw aan de Noorderlaan. De gebouwen omringen een knappe binnenplaats met auditoria, een groene zone en een helling naar de ondergrondse parking.

AP Hogeschool campus Spoor Noord telt negen aula’s voor 70 tot 250 personen, 118 leslokalen met 12 tot 70 zitplaatsen, 8 liften, een bibliotheek van 900 vierkante meter, een cafetaria met 700 plaatsen, administratieve kantoren en studieruimtes. De hoofdingang bevindt zich aan de Noorderplaats, de fietsenstallingen zijn toegankelijk via de Ellermanstraat.

“Het was een uitdaging om de hedendaagse technieken te verwerken in een vrij complexe ruwbouw", vertelt projectleider Robin Geens. "Zo werd bijvoorbeeld de toren aan de Noorderplaats op trek gebouwd omdat er geen constructief element mocht aangebracht worden op de Parkhelling. De trekkrachten van de torenconstructie werden opgevangen via een caisson, waarbij naspanning in de wanden werd toegepast." De werken werden uitgevoerd van augustus 2012 tot juni 2015.

Bekijk meer foto's op onze Facebookpagina.

18 september, 2015 - 16:45