560 personeelsleden nemen intrek in nagelnieuw Hasselts stadhuis

Prev Next

’t Scheep, het nieuwe Hasseltse stadhuis, is maandag officieel geopend door burgemeester Nadja Vananroye. Willemen Construct (voorheen Kumpen) stond in voor de ontwikkeling en realisatie van het multifunctionele kantoorgebouw met een oppervlakte van 17.000 m² dat alle stadsdiensten en het OCMW van Hasselt samenbrengt op één locatie.

Het nieuwe stadshuis is met zijn glazen bovenbouw een echte eyecatcher en een landmark voor Hasselt. De onder- en bovenbouw zijn met elkaar verbonden door een transparant tussenverdiep dat aansluit op een groendak. Bijzonder is ook dat het project volledig werd uitgevoerd in BIM. “Het engagement om de BIM-methodiek integraal toe te passen werd opgenomen in het ingediende wedstrijdontwerp. Het project werd opgestart in 2014 en was voor alle partijen één van de eerste BIM-projecten. Dankzij een grote bereidheid van alle partners om samen te werken, verliep het ganse project zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase heel efficiënt”, vertelt Dieter Froyen, Hoofd Werkvoorbereiding bij Willemen Construct.

BREEAM Excellent

“De meerwaarde van BIM is voor ons als aannemer veel groter dan we initieel konden inschatten”, gaat Froyen verder. “Door een betere informatiebeheersing, betere werkvoorbereiding en betere communicatie werden faalkosten elke dag opnieuw vermeden. Bovendien kom je zo tot een beter doordacht, duurzaam ontwerp, waardoor werknemers en bezoekers ‘t Scheep de komende decennia zullen ervaren als een aangenaam, energiezuinig en vooruitstrevend stadhuis.” Duurzaamheid is een bijzonder belangrijke pijler voor dit project. Het gebouw is uitgerust met geothermische warmtepompen en zonnepanelen en ook het regenwater wordt optimaal hergebruikt. ’t Scheep draagt dan ook het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’.

Glazen koepel

Sinds maandag is het gebouw de nieuwe werkplek van 560 personeelsleden. De ‘Kezerreme’, het oude rijkswachtgebouw vlak naast de nieuwbouw, wordt nog volop gerenoveerd. Daar zal volgende maand voor het eerst ook de gemeenteraad plaatsvinden. Het dak werd daarvoor van de oude rijkswachtkazerne gehaald en volledig vernieuwd en verhoogd. In het dak zit trouwens een glazen koepel. Via de schuine spiegelwand in de nieuwbouw kan je zo rechtstreeks in de raadszaal kijken. De hele site krijgt de naam ‘Obbe Beek’, een eerbetoon aan de wijk die er ooit lag.

Bekijk de reportage van VRT NWS.
Bekijk de reportage van TV Limburg.

 

 

28 augustus, 2018 - 13:30

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.