30.000 fietsers en wandelaars openen A11

Prev Next

Vooraleer de eerste auto’s over de nieuwe A11 rijden, mocht al wie dat wou afgelopen zaterdag de snelweg te voet of met de fiets uittesten. Maar liefst 30.000 mensen gaven gehoor aan die oproep en maakten er samen met het Agentschap Wegen en Verkeer een geweldig openingsfeest van. Op vrijdag 1 september gaat de snelweg open voor het verkeer. 

  De nieuwe 12 km lange A11-snelweg tussen Brugge en Westkapelle (Knokke-Heist) werd zaterdagochtend officieel ingehuldigd door Vlaams ministers Ben Weyts en Hilde Crevits en de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Geruggesteund door het mooie weer, brachten 30.000 mensen de nieuwe autostrade een bezoekje. Tussen de tunnels in Westkapelle was er een groot animatieplein, waar van 13 tot 17 uur heel wat activiteiten plaatsvonden.

Beweegbare bruggen

Op 22 maart 2014 stak het consortium Via Brugge, waarin Willemen Groep met Aswebo en Franki Construct stevig vertegenwoordigd was, de eerste spade in de grond. 42 maanden later en binnen de vooropgestelde timing is de huzarenklus geklaard. In die periode werd heel wat nieuwe infrastructuur aangelegd. Zo garanderen nieuwe aansluitingscomplexen aan de N31, de N49, de Blauwe Toren en de haven van Zeebrugge een vlotte en veilige uitwisseling tussen de verschillende verkeersstromen. De beweegbare bruggen over het Boudewijnkanaal gebruiken de nieuwste technologieën om wegverkeer en scheepvaart op elkaar af te stemmen. De nieuwe, verhoogde rotonde aan de Natiënlaan en de Dudzelestraat zorgt voor vlotter verkeer én een veilige doorgang voor fietsers. De laatste groep kan nu trouwens ook rekenen op extra fietspaden en nieuwe fietstunnels. 

Faunapassages

Bovendien werd bij dit alles steeds rekening gehouden met de omgeving en omwonenden. Geluidshinder werd zo veel mogelijk beperkt, denk onder andere maar aan de lage ligging van de A11 ter hoogte van de tunnels in Westkapelle of aan de geluidsschermen die langs het viaduct gebouwd zijn. Het grote respect voor het landschap en de fauna en flora blijkt dan weer uit de faunapassages die werden aangelegd en de architectuur van het viaduct. Dat is zo gebouwd dat er steeds voldoende licht op de onderliggende graslanden valt.

De A11 verbindt

De A11 heeft drie belangrijke doelstellingen. Enerzijds zorgt de snelweg voor een vlotte verbinding tussen de Blauwe Toren in Brugge en Knokke-Heist. De nieuwe weg maakt de Zeehaven van Brugge beter bereikbaar en verhoogt de verkeersveiligheid doordat havenverkeer en lokaal verkeer van elkaar gescheiden zijn. Anderzijds vergroot tegelijkertijd de leefbaarheid en woonkwaliteit van de regio. Het lokale verkeer kreeg nieuwe verbindingswegen en veilige fietsroutes brengen fietsers op een aangename manier naar de verschillende polderdorpen. Tot slot zorgt de gloednieuwe A11 ervoor dat ook toeristen vlot naar de kust en terug rijden.

Bekijk de reportages van VTM Nieuws, VRT Journaal en Focus|WTV over het openingsfeest.
Lees ook: Wist je dit al over de A11? 
 

28 augustus, 2017 - 14:15

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.