“Cosimco realiseerde tuincentrum van de toekomst”

Prev Next

Vaktijdschrift Bouwen aan Vlaanderen noemt de nieuwe vestiging van Oh’Green aan de Diestsesteenweg in Aarschot een commerciële en architecturale topper én het tuincentrum van de toekomst. “Dankzij een creatief ontwerp is het uitgegroeid tot een erg toekomstgericht gebouw waar veiligheid en comfort centraal staan”, klinkt het.

De nieuwe vestiging van Oh’Green in Aarschot is een pilootwinkel van Garden Center Holding. Cosimco stond in voor de bouw ervan op een site van iets meer dan 44.000 m². Door de opgelegde voorwaarden van het PRUP is het gebouw in de lengte ontworpen, evenwijdig met de Diestsesteenweg. Door het sterk hellende terrein in de eerste 50 meter vanaf de straat, werd het tuincentrum half ondergronds gerealiseerd.

In twee fases

De nieuwbouw is voornamelijk opgetrokken uit betonnen kolommen, balken en gewelven. De gevels zijn afgewerkt met een combinatie van beton, verticale houten lamellen en zwart schrijnwerk. Het grootste deel van het dak bestaat uit een witgelakte staalstructuur waarop witte geprofileerde dakplaten zijn geplaatst. De rest is opgebouwd als een traditionele industriebouw met betonnen kolommen en balken. Omdat het bestaande tuincentrum moest openblijven tijdens de werken, werd het project opgedeeld in twee afzonderlijke bouwfases.

Razendsnelle realisatie

De realisatie van dit project ging verbazingwekkend snel: een viertal maanden per fase. Een titanenwerk dat Cosimco op zijn naam mag schrijven. “Timing was zonder twijfel de grootste uitdaging, naast de omgevingswerken op een minder stabiele ondergrond. En er waren ook technische huzarenstukjes, zoals een geïntegreerd systeem van klinkers en vloerverwarming om het water voor de planten te laten verdampen”, vertelt commercieel directeur Jack Berben.

Je leest het volledige artikel HIER

 

20 september, 2019 - 12:30

Cosimco is gespecialiseerd in huisvesting voor bedrijven, utiliteitsbouw en collectieve huisvesting en behoort sinds 2005 tot de Willemen Groep.