Willemen bouwt mee aan 'woonwijk van de toekomst'

‹ Prev Next ›

De Coronmeusesite op 2,5 kilometer van het stadscentrum van Luik wordt de komende jaren omgetoverd tot een nieuwe ecowijk met onder andere 1.325 wooneenheden. Het consortium Neolegia, met naast Willemen Groep ook CIT Blaton en Jan De Nul, start de werkzaamheden begin volgend jaar op. De totale investering in ‘Rives Ardentes’ bedraagt 350 miljoen euro.

Op een terrein van 25 hectare aan de oevers van de Maas wordt straks gebouwd aan dé woonwijk van de toekomst: 1.325 laagenergie- en passieve woningen van diverse types, lokale handelszaken en horeca, serviceflats, een rust- en verzorgingstehuis, crèches, kantoren, een buurthuis, stadsmoestuinen en een fietsherstelatelier. Het ingangspaviljoen van een oude ijsbaan wordt omgebouwd tot een overdekte biomarkt. Behalve voor dienstwagens zal autoverkeer niet toegelaten in de nieuwe wijk. Auto’s circuleren in een ondergrondse deelparking van 30.000 m² waar een aanzienlijk deel van de parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen en deelwagens is bestemd.

Een nieuwe tramlijn en twee tramhaltes in de wijk zorgen voor een optimale ontsluiting met het stadscentrum van Luik. Overheen het waterdok komen twee voetgangersbruggen (waarvan één ook toegankelijk zal zijn voor fietsers) die de site verbinden met de Luikse Saint-Leonardwijk. Vanaf 2021 start de bouw van de eerste 200 wooneenheden. Het gaat om 37 appartementen met één slaapkamer, 76 appartement met twee slaapkamers, 39 appartementen met drie slaapkamers, 7 appartementen met vier slaapkamers en 41 grondgebonden woningen met 3 of 4 slaapkamers. De verkoop start eind dit jaar. Eind 2022 zullen de eerste wooneenheden klaar zijn.

Wonen in de volle natuur

Rives Ardentes wordt een groene wijk: ruim 80% van de totale oppervlakte blijft voorbehouden voor open ruimtes (parken, tuinen en waterwegen), het aantal bomen op de site verdubbelt van 500 naar 1.000 en ook het Astridpark wordt uitgebreid. Aan het Coronmeusedok komt een jachthaven met 80 boten en een mooie wandelboulevard.

Een ander origineel en ecologisch aspect van het project is het verwarmingsnet dat de ganse site zal voorzien van warmte. De warmte zelf wordt gerecupereerd uit de activiteiten van de afvalverbrandingsoven van Uvelia in Herstal. Milieuvriendelijk én goedkoop, want zo’n verwarmingsnet maakt de aanschaf van een eigen verwarmingsketel overbodig.

De bouwbedrijven zijn CIT Blaton, Jan De Nul en Franki. 
De aandeelhouders van de SPV promotie zijn CIT Blaton, Jan De Nul en Willemen Groep. 

Meer info op www.rivesardentes.be

13 juli, 2020 - 11:30

Nowa is de afdeling projectontwikkeling binnen Willemen Groep.

Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.