Het Drongenplein in Gent mocht dinsdag op het Congres Publieke Ruimte 2021 in het ICC Gent de Publieksprijs in ontvangst nemen. Ook wij zijn uiteraard bijzonder fier op deze knappe onderscheiding voor dit project van Willemen Infra.
Jaarlijks reikt Infopunt Publieke Ruimte een award uit aan de mooiste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. Het is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap, een kwaliteitsvol ontwerp en een vakkundige uitvoering van het project. Naast de publiekprijs die dus dit jaar naar het Drongenplein ging, is er ook de prijs van de jury. Die ging naar het vernieuwde stadspark De Motten in Tongeren en naar de herinrichting van het dorpsplein van Rijmenam.
Het dorpsplein van Drongen was vroeger een plein met parkeerplaatsen en door een dichte bomenrij volledig afgeschermd van de Leie. Sinds het najaar van 2018 is het nieuwe, gezellige plein een aangename ontmoetingsplaats aan de oevers van de Leie. De kwalitatieve en gedurfde heraanleg waarbij ook de mobiliteit werd aangepast, valt duidelijk in de smaak. Tot 30 mei kon het publiek online stemmen voor alle genomineerden. 2862 mensen maakten hun favoriet kenbaar en katapulteerden de herinrichting van het Drongenplein naar de eerste plaats.
Infopunt Publieke Ruimte omschrijft het plein als volgt: “Het dorpsplein van Drongen is na een intensief participatietraject een aantrekkelijk groen plein geworden. Waar decennialang een versteende parking het dorpsgezicht bepaalde, kunnen Drongenaars nu aangenaam vertoeven tussen de beschermde bomenkrans, met wandelpaden en bankjes. Tegelijk was het een uitdaging om dit groene plein zo in te richten dat de jaarlijkse evenementen er kunnen plaatsvinden.”
Ook twee jaar geleden viel Willemen Infra in de prijzen op het Congres Publieke Ruimte. Toen wonnen de verlaagde Leieboorden in Kortrijk zowel de Publieksprijs als de prijs van de jury. Het was de eerste keer dat beide prijzen naar hetzelfde project gingen.
Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.