Den Tir: Harmonieus woonproject op voormalige militaire schietstand

Prev Next

Vaktijdschrift Bouwen aan Vlaanderen brengt in zijn jongste nummer een reportage over Den Tir, een residentieel project in twee fases op de terreinen van de oude militaire schietstand in Assebroek bij Brugge. Daar creëerde Cosimco een nieuwe woonomgeving in harmonie met de omliggende wijken.

Cosimco riep samen met Architecten Groep III een CBO (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten) in het leven voor de realisatie van Den Tir in de Brugse stadsrand. Samen stonden ze in voor het ontwerp en de bouw van sociale woningen, die ze vervolgens verkochten aan de sociale huisvestingsmaatschappij. In een eerste fase kwamen er 48 appartementen, maar al snel werd duidelijk dat de site meer mogelijkheden bood. Voor fase 2 van Den Tir kwam NERO Architecten aan boord. Het Gentse bureau realiseerde 36 woningen en appartementen die aansloten bij het ontwerp van de eerste fase.

Cosimco stond als hoofdaannemer in voor de uitvoering van beide fases van het project. “Het ging om een standaard residentieel project. De uitdaging schuilde in de kelders, die verbonden waren met een doorgang”, zegt projectleider Brecht. “In de stabiliteitsstudie en -technieken werd die connectie en de waterkering al meteen voorzien. In fase 1 van het project ging het om een betonstructuur, in fase 2 werkten we een structuur uit met ingewerkte staalprofielen, zodat het blok als het ware op de structuur zweeft en zo een doorgang naar het centrale plein creëert.”

Inmiddels is de omgevingsaanleg, die beide fases van het project verbindt, volop aan de gang. Je leest de volledige reportage HIER.

 

21 maart, 2022 - 16:30

Cosimco is gespecialiseerd in huisvesting voor bedrijven, utiliteitsbouw en collectieve huisvesting en behoort sinds 2005 tot de Willemen Groep.