Luchthaven Antwerpen heropent na renovatie van 5 weken

  • Start en landingsbaan Luchthaven Antwerpen
     
    ©Sven Daneels
  • Persconferentie op luchthaven antwerpen in Deurne
     
    Opening van Luchthaven tijdens persconferentie
Prev Next

Op 25 oktober heropende de Luchthaven Antwerpen. Willemen Infra zorgde samen met Aertssen Group de afgelopen vijf weken voor een complete renovatie van de start- en landingsbaan. Daarnaast werd er ook nieuwe riolering en afwatering voorzien.

Tussen 19 september en 25 oktober was de luchthaven in Deurne gesloten voor grote infrastructuurwerken. De start- en landingsbaan had al ruim 40 jaar geen structureel onderhoud meer gehad. Om de veiligheid van het vliegverkeer in de toekomst te kunnen blijven garanderen was eeen grondige renovatie nodig. Daarnaast werd ook het hoogteverschil bij de overgang tussen de startbaan en de baanstrook weggewerkt.

Op 19 september begonnen Willemen Infra en Aertssen met het frezen van de asfaltverharding. Vervolgens 25 kranen aan de slag om de bestaande riolering open te breken. De startbaan kreeg minstens 1 tot plaatselijk 3 nieuwe onderlagen asfalt. Daarin werd de secundaire verlichting van de baanbekabeling ingeslepen. Op 11 oktober asfalteerden Willemen Infra in één keer de toplaag en zonder naden. Tot slot werden de lichtbakens geplaatst,  415 energiezuinige lampen ingebouwd en werden de markeringen op de verharding aangebracht. Via een testvlucht werd de vernieuwde startbaan ingevlogen.

De start- en landingsbaan meet 1510m op 45m. Voor de renovatie was ruim 12.000 m³ beton en 27.000 ton asfalt nodig. Daarnaast kreeg de baan ook een regenwaterafvoer uit verholen goten en riolering die het regenwater naar een bufferbekken leiden. Zo wordt het regenwater niet langer in de riolering geloosd, maar wordt het vertraagd afgevoerd naar het Boekenbergpark. Hiervoor verwerkten we maar liefst 4,5 km riolering en 3 km verholen goten.

Door de werken wordt de levensduur van de baan met 20 jaar verlengd. Op 26 oktober kon het vliegverkeer opnieuw plaatsvinden.

28 Octobre, 2022 - 15:45

Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.