‘Politiekantoor van de toekomst’ in Zaventem is ingehuldigd

Prev Next

Het gloednieuwe en hypermoderne politiecommissariaat in Zaventem is vrijdag officieel ingehuldigd. Het politiekantoor is uitgerust met de modernste technologieën en heeft veel aandacht voor duurzaamheid en veiligheid.

In oktober 2019 werd naast het oude commissariaat de eerste steen gelegd voor de eerste fase van de bouwwerken: een ultramodern politiekantoor met plaats voor 150 mensen. Sinds maart 2021 was de nieuwbouw klaar en beschikt de politie van Zaventem over vijf individuele cellen, een grote collectieve cel met ruimte voor 40 personen en een buitenruimte. Het commissariaat omvat verder een tiental verhoorlokalen, consultatieruimtes en een line-up lokaal. Daarnaast is er een trainingsvleugel met fitnessruimte, een didactisch lokaal met virtuele schietstand en een dojozaal.

Focus op duurzaamheid

De nieuwbouw centraliseert alle diensten en activiteiten van het Zaventemse politiekorps. Alle technische faciliteiten werden afgestemd op efficiënt, hedendaags politiewerk. De focus lag op veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid. Met een E-peil van 49 en een K-peil van 20 ligt het ambitieniveau voor energiezuinigheid bijzonder hoog. Op het dak van het commissariaat liggen 116 zonnepanelen en ook op de overdekte delen van de buitenparking zijn zonnepanelen geplaatst.

Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van geothermische warmtepompen. De toiletten worden doorgespoeld met gefilterd regenwater. In de ondergrondse parking staan twaalf laadpalen. Bovengronds werd een snelle DC laadpaal (120 kW) voorzien, zodat interventievoertuigen tussentijds op 5 à 10 minuten bijgeladen kunnen worden.

Ondergrondse schietstand

Op de plaats waar vroeger het oude commissariaat stond werd na de ingebruikname van het nieuwe kantoor gestart met de bouw van een ondergrondse schietstand en een parking. De schietstand zal trouwens ook gebruikt kunnen worden door andere korpsen. Deze tweede fase werd eind december helemaal afgerond.

Het geheel werd door Willemen Construct gerealiseerd in DBM-formule, waarbij het naast de bouw ook instond voor het ontwerp en via W-Care verder nog instaat voor het onderhoud ervan.

 

12 Septembre, 2022 - 14:45

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.