De Wastuin - Berchem

Description 

De leegstaande industriële site van de voormalige wasserij Goossens en garage Ludikhuyze in Oud-Berchem transformeert tot een nieuw wooncomplex met 97 diverse wooneenheden, waaronder het cohousingproject De Wasserij. 

Een deel van de industriële gebouwen maakt plaats voor nieuwbouwvolumes. De nieuwe volumes aan de straatzijde sluiten naadloos aan op de typische architectuur van de wijk. Een ander deel van de bebouwing wordt grondig gerenoveerd. Zo worden de voormalige loodsen getransformeerd tot 3 grote atelierwoningen en blijft het modernistische pand uit de jaren ’50 behouden. Dat wordt opgeknapt tot appartementen.

De schoorsteen – de blikvanger op de site – wordt gerestaureerd en zal het herkenningspunt worden van De Wastuin. Het binnengebied wordt aangelegd tot een groene stadstuin die semipubliek toegankelijk zal zijn. De tuin zal als doorsteek fungeren tussen de Ferdinand Coosemansstraat en de Eikelstraat. De poorten tot de site staan overdag open, maar zijn ’s nachts gesloten.

 

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.

 
emplacement 

Détails du projet

Entrepreneur
F. Coosemansstraat / Eikelstraat, Oud-Berchem, Antwerpen, Belgique
Maître(s) d'ouvrage 
Groep Goossens, Fides Invest
Architecte 
Stramien Architecture & Ruimte cv
Bureau d'études 
Atlas Engineering, Macobo-Stabo, Talboom Milieu
Surface hors-sol 
12 009m²
Surface en sous-sol 
3 315m²
Caractéristiques spéciales
Début des travaux
01-2022