Nieuw brouwerijgebouw symboliseert ambachtelijke biertraditie

Prev Next

Bouwen aan Vlaanderen brengt in zijn jongste nummer een reportage over de nieuwe ‘state of the art’ productiesite van Brouwerij Lindemans in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw). De geavanceerde bouwinstallatie is uitgerust met dryhopping technologie en kan op een duurzame, energie-efficiënte manier bieren van hoge gisting produceren. Het gebouw, gerealiseerd door Cosimco, biedt ook onderdak aan een unieke ontvangst- en evenementenruimte, kantoren, vergaderzalen en een labo.

De Lindemans Satellite Brewery legt nadrukkelijk de focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Dat maakt het gebouw zo bijzonder. De warmte die vrijkomt tijdens het productieproces wordt maximaal gerecupereerd voor de creatie van volgende brouwsels, de verwarming van het gebouw en het aanmaken van warm water. Het afvalwater wordt dan weer naar een speciaal aangelegde zuiveringsinstallatie gepompt en vervolgens opnieuw gebruikt. De duurzaamheidsfilosofie is zo ver doorgedreven dat zelfs de buitenverharding is uitgerust met vloerverwarming. De opritten, de inkom en de laadkades kunnen dus vorst- en sneeuwvrij gehouden worden met behulp van restwarmte.

De Lindemans Satellite Brewery is geen gebouw waar er al tien van gezet zijn. Het was een uniek project. De realisatie ging van start in december 2020. De oplevering vond plaats op 3 juni en de officiële inhuldiging is voorzien voor dit najaar.

“We mogen terugblikken op een zeer succesvol project”, zegt Jack, commercieel directeur van Cosimco. “Dat onze rol zich niet louter beperkte tot het uitvoerende gedeelte, is eveneens een belangrijke succesfactor geweest. Als je niet betrokken wordt bij het beslissingsproces, is het veel moeilijker om zo’n uniek project kwalitatief te realiseren. Het eindresultaat is navenant. Dit gebouw is niet zomaar een omhulsel rond een geavanceerde brouwinstallatie. Het zijn communicerende vaten die samen meer zijn dan de som der delen.”

Lees HIER de volledige reportage

 

8 Août, 2022 - 16:15

Depuis 2005, Cosimco appartient à Willemen Groep, le plus grand groupe familial de construction en Belgique.