Het kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan en Blanklaarstraat (N725), ook wel gekend als de Zwarte Ring in Lummen, onderging het afgelopen jaar een metamorfose. Om de verkeersveiligheid te verhogen, verving Willemen Infra in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius, Aquafin en de gemeente Lummen het kruispunt met verkeerslichten door een rotonde met veilige fietspaden rondom. De vernieuwde omgeving werd op vrijdag 10 juni feestelijk geopend door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Luc Wouters.
In augustus 2021 startte de aanleg van de rotonde en de vernieuwing van de omgeving Grote Baan (N29). De nieuwe rotonde werd uitgerust met vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. De vrijliggende fietspaden zorgen ervoor dat fietsers fysiek gescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Tegelijkertijd werd ook de N725 Blanklaarstraat aangepakt. Hier voorzagen we een vernieuwd rioleringsstelsel, en ook veilige fietspaden langs de weg. Tot slot werd het wegdek vernieuwd in de volledige projectzone.
Feestelijke opening
Sinds begin dit jaar is de rotonde al open voor het verkeer. Begin maart werd ook de Blanklaarstraat opengesteld. Sinds eind mei zijn ook de werken aan de riolering en de rijweg afgerond. Vrijdag 10 juni werd de rotonde officieel geopend door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Luc Wouters. Minister Peeters is blij met het eindresultaat: ‘Het kruispunt is voortaan een stuk veiliger voor alle weggebruikers. In het bijzonder voor fietsers die nu genieten van vrijliggende fietspaden en comfortabele oversteekplaatsen. De vernieuwing zorgt namelijk in totaal voor zo’n 3 km nieuwe fietspaden in de omgeving.’
In het volgende project wordt het ontbrekende stuk van de Meldertsebaan tussen de nieuwe rotonde en de Geeneindestraat nog aangepakt, dat wordt vernieuwd met veilige fietspaden.
Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.