Willemen Infra bouwt hotel voor vleermuizen

  • Dronebeeld vleermuishotel
  • Eerste kamers vleermuishotel
  • Constructie vleermuishotel onder de grond
  • Afwerking kamers vleermuishotel
  • Afwerking zijkamers vleermuishotel
  • Binnenkant zijkamer vleermuishotel
Prev Next

Willemen Infra staat gekend voor zijn wegenwerken, maar sinds kort mogen zij daar ook het bouwen van vleermuishotels aan toevoegen. Na een geslaagde eerste bouw van een kleinschaliger vleermuishotel bij de brug in Oelegem, bouwden ze nu een grotere versie aan de Hoogmolenbrug in Schoten. De twee vleermuishotels zijn een onderdeel van de tweede cluster van het PPS-project ‘Verhoging bruggen Albertkanaal’.

Op 4 dagen tijd bouwde Willemen Infra in maart een vleermuishotel aan de Hoogmolenbrug in Schoten, in opdracht van De Vlaamse Waterweg. Het vleermuishotel sluit aan bij het lokale ecosysteem en zal dienst doen als winterverblijfplaats voor vleermuizen. 

Ontwerp door Willemen Infra

Midden 2021 bouwde Willemen Infra al een vleermuishotel bij de brug in Oelegem, aan het Albertkanaal. Daarnaast won Willemen Infra voor het ontwerp en de bouw advies in bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Zo werd er in plaats van een hotel met 1 kamer gekozen voor een vleermuishotel met maar liefst 4 kamers. Specifiek gaat het om 4 prefab kelders, die samen 200 m² groot zijn. Verder werden aan deze kamers extra betonnen buizen gekoppeld, die zullen dienen als zijkamers. Samen met de 4 prefabkelders zorgt dit voor een totaalvolume van meer dan 80 m³. 

Werfleider Ben is alvast onder indruk van het immense bouwwerk: “Het was voor mij de eerste keer dat ik een vleermuishotel moest bouwen. En dan nog één van die grootte. Ik wist niet dat een vleermuis graag in zo’n complexe constructie rondvloog, zoals kamers met buizen, gangen en nestkasten. Ik hoop dat onze spectaculaire werken iets opleveren en dat er snel veel vleermuizen zich kunnen voortplanten, want het is op dit moment nog steeds een bedreigde diersoort.”

Het vleermuishotel verdwijnt volledig onder de grond. Vleermuizen kunnen het hotel bereiken via een poreuze buis en een kleine opening naast de brug.

30-jarig onderhoud

De komende 30 jaar zal Willemen Infra instaan voor de jaarlijkse reiniging van het hotel. Dit ligt in lijn met de afspraken over de onderhoudswerken aan de bruggen van het Albertkanaal. De bouw van de vleermuishotels kadert namelijk in het PPS-project ‘Verhoging bruggen Albertkanaal’.

Het Albertkanaal is met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar de belangrijkste waterweg. De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt echter een knelpunt voor de binnenscheepvaart. Daarom worden de bruggen verhoogd tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m, zodat binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot kunnen passeren.

6 Avril, 2022 - 13:45

Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.

Depuis 1998, Franki Construct appartient à Willemen Groep, le plus grand groupe familial de construction en Belgique.