Vernieuwingswerken Kielparktorens zijn opnieuw opgestart

Prev Next

3,5 jaar na de start van de werken is de vernieuwingsoperatie van de woontorens in het Kielpark in Antwerpen hervat. De nieuwe torens worden visueel een eerbetoon aan de huidige torens, technisch worden het toonbeelden op vlak van duurzaamheid. Willemen Construct heeft de opdracht gekregen om de eerste twee torens te vernieuwen.

In november 2017 startte Willemen Construct de renovatie van de eerste van de zestig jaar oude torens, maar in de zomer van 2018 werd duidelijk dat de draagstructuur van het gebouw onverwacht in bijzonder slechte staat was. Verschillende onderzoeken in de maanden erna maakten duidelijk dat renovatie van de torens onhaalbaar was, waarop met alle nodige instanties gezocht is naar een oplossing. Uiteindelijk viel in het najaar van 2019 de beslissing om tot vervangingsbouw over te gaan.

Nieuw ontwerp, zelfde uitzicht

In 2020 en begin 2021 werden de ontwerpen aangepast. “Een van de voordelen van nieuwbouw, is dat we het aantal sociale woningen per toren kunnen behouden”, zegt Els van Doesburg, waarnemend voorzitter van opdrachtgever Woonhaven Antwerpen. “Bij de renovatie was slechts 72 appartementen per toren haalbaar, nu gaan we terug 96 appartementen in elke toren bouwen, zoals vandaag het geval is.”

De nieuwe gebouwen gaan langs buiten amper te onderscheiden zijn van wat er vandaag staat. De architecten van a33 hebben het Y-vormig grondplan van de torens hernomen en ook de gevel gaat heel gelijkaardig zijn met wat er vandaag is. Op het gelijkvloers keren de zuilen terug, opnieuw met gekleurde mozaïeken, en ook het open zicht met veel glaspartijen blijft bewaard.

Energiezuinige hoogbouw

Het gebouw wordt uitgerust met de meest duurzame technieken, zoals een collectieve stookinstallatie die werkt met een warmtepomp, zonnepanelen voor elektriciteit in de gemeenschappelijke delen, extra isolatie en vloerverwarming op lage temperatuur. Voor de mobiliteit in het gebouw met 16 verdiepingen komen er twee grote liften en twee gesloten traphallen. In een van de zijvleugels komt er een ruimte die gebruikt kan worden voor bewonersactiviteiten, fietsenbergingen vinden we terug in de kelder.

Afbraakwerken

De afbraakwerken van de eerste toren gebeuren op een spectaculaire manier. Omdat de gebouwen te hoog zijn voor de hoogste sloopkraan, wordt aan een werfkraan een container bevestigd waarin een kleine sloopkraan zit. Tegen het bouwverlof worden de bovenste 5 verdiepingen op die manier gesloopt, na het bouwverlof neemt een standaard sloopkraan het over.

4 Juin, 2021 - 14:15

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.